Sunday, November 30, 2008

Dogtown and Z-Boys (2001)


Director:
Stacy Peralta

E pazite, ovo je jako zanimljivo. Istorijat skejtbordinga, kako je pocela ta ekspanzija 70-ih, znachi film se NE BAVI totalnom histerijom koje je nastala 80-ih (svi se secamo filma Thrashin' iz '86) i dalje nego samo tim pochecima. Radnja pocinje na Venice Beachu u kraju grada koji se zove Dogtown kada su pocetkom 70-ih tadashnji klinci, ma deca bukvalno, od surfera skidali fore i radili to na betonu, i tako napravili svoj sopstveni stil jer do tad je skejtbording fazon bio neki jako chudan sto cete moci i da vidite u ovom filmu, a ovi klinci su to digli na jedan skroz vishi nivo, chak moze se reci da su deca od 12-13 godina osmisla chitav taj stil koji se posle samo nadogradjivao. Znachi ta ekipa o kojoj se ovde govori, "Zephyr Boys" (ima i jedna cura tu), su izvalili i one bazene od kojih ce kasnije nastati rampe i razni ti tripovi. Inace nisam ljubitelj tih sportova, moze se reci da cak prezirem sport ali ovo mi nekako i nije sport, ovo mi zanimljivo jer se secam kakva je manija krajem 80-ih bila u mom kraju za taj film Trashin' i svi su kupovali daske i to se vozilo, a druga stvar uz ovaj rad uvek ide i jako dobra muzika, posebno 80-ih, hcpunk, thrash metal, ali i 70-ih, izvalio sam u ovom filmu jednu mnogo gotivnu pesmicu od Alice Coopera. A dokumentarac je meni posebno zanimljiv jer postoje i svi ti dokumentarni snimci od samih pocetaka 70-ih, od tih surfera na toj jednoj omanjoj plazici pa ta dece koja su to gledala, divila se svojim idolima, malo starijim momcima koji su tu surfovali, i onda od toga napravili WORLD WIDE poznat trip. Naravno u filmu o tom vremenu govore svi ti likovi koji su sada vec ljudi, imaju sitnu decu, a tu je i Henri Rolins, i kao narator tu je Shon Pen mada ja to nisam ni izvalio. Znachi evo i ako ne znate nista o skejtbordingu, i ako ne kapirate taj fazon, ovo je mozda OK film da se skroz opusteno pogleda i zato ga necu stavljati kao sport, nego ima stavim ove lejbele education, history, pa cak i art, a ko pogleda film videce zasto ART. Po ovom dokumentarcu je kasnije snimljen igrani film Lords of Dogtown (2005) koji nisam gledo, ali zbog ovog dokumentarca cu morati da ga overim.

IMDB

"In the mid-70s, surfers from Venice-Santa Monica who hung out at the Zephyr Surf Shop would skateboard when the surf was quiet. Over the course of a few heady years, riding on polyurethane wheels and copying the surfing moves of Larry Bertleman, the Z-Boys invent and polish their style on a hilly street near the shop, on the asphalt slopes ringing school playgrounds, and then in swimming pools empty during California's drought. The Z-Boys astound upright skateboarders at the 1975 championship in Del Mar. Within a year, the team splinters as some players join better financed pro teams. The film ends with profiles of the stars, Jay Adams, Stacy Peralta, and Tony Alva."



DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=AB5UIL9V

5 comments:

Anonymous said...

majstore,ti si lud ko kupus....već peti dan sam ti na blogu,samo skidam i mogu ti reći da sam našao dosta zanimljivih stvari tu..samo mi se čini da nisi 15 g. izašao iz kuće da bi sve to pogledao i napisao.....
pozdrav iz pule

son of man said...

haha, pa realno taj neki rad, eventualno jednom nedeljno odem do grada i to je to, dakle socijalni život NULA, al' jebiga svako ludilo ima svoju cenu, ne možeš i jare i pare, mora se odlučiš :))

Pozdrav za Pulu,
SIN365

Anonymous said...

ajde ludi moj sine ak' nije frx da postavis ovaj doc na megaupload, do smrti bih ti bio zahvalan!!!

son of man said...

Nema problema, tako sam nešto sam i planirao, ali tek sjutra, OK ? ;)

son of man said...

Dogtown and Z-Boys (2001) - new MU single link !

Related Posts with Thumbnails