Tuesday, July 7, 2009

Columbine High Massacre

20. april 1999-te, 110 godina od Hitlerovog rođenja, država Kolorado, predgrađe Littletona, malog gradića odma' ispod Denvera, dva maloletnika, od 17 i 18 godina, naoružani do zuba ulaze u svoju školu, Columbine High School, aktiviraju bombe i pucaju na sve i svja. Eric Harris i Dylan Klebold su za nešto manje od sat vremena uspeli da ubiju 13 a da teško rane 25 đaka, da bi na kraju izvršili samoubistvo. Hladnokrvnost ova dva tinejdžera je možda najbolje prikazana u odličnom igranom filmu Gus Van Santa Elephant, koji naravno nikako nije "based on a true story", ali reference su i te kako jasne da je glavna inspiracija bio upravo ovaj incident. Kontam da je većina nas pogledala ovaj film, ali nisam siguran da je i jedan dokumentarac na ovu temu puštan na našim kablovskim kanalima, osim možda Bowling for Columbine, ali taj se dok. više bavi bolesnim kultom oružija u SAD, dok je Columbine incident tek u pozadini, i zato sam spremio 2 dva dokumentarca na ovu temu, od kojih prvi History-ev odgovara na pitanje KAKO su ova dva klinca uspela da izvedu ovakav jedan brutalan napad, znači da nabave taj tip oružija iako su maloletni, da ih niko ne izvali šta su pripremali mesecima unazad itd.etc., dok se ovaj drugi bavi meni mnogo zanimljivijom temom, naime, specijalan tim sastavljen od forenzičara i psihijatara pokušava da odgovori na pitanje ZAŠTO su uradili to što su uradili, šta im se to desilo da su se odlučili na jedan takav nezamisliv čin. I zato je jako bitno da se pogledaju oba dokumentarca, radi malo šire slike. I da, treba još napomenuti da je Columbine High Massacre inspirisao još par sličnih pucnjava po školama širom SAD. I još jedna stvar zašto bi ovo moglo nekima da bude i te kako zanimljivo, mi smo naime definitivno omašili ovu vest kada je bila aktuelna jer smo imali drugih problema, jer setimo se, ipak je to proleće 1999. godine, pa se može reći da se sa ovim incidentom rat u neku ruku preneo i na teritoriju Sjedinjenih Država...barem tog dana.



The Final Report: Columbine
"Tough questions and revealing answers uncover the true stories behind recent high-profile events. This edition focusses on the motivations of the two teenage boys who murdered 12 of their classmates and one teacher at Columbine High School in 1999."



DOWNLOAD :
http://rapidshare.com/files/28837499/History.Channel.The.Final.Report.Columbine.PDTV.XviD-iNGOT.avi.001
http://rapidshare.com/files/28838484/History.Channel.The.Final.Report.Columbine.PDTV.XviD-iNGOT.avi.002
http://rapidshare.com/files/28839404/History.Channel.The.Final.Report.Columbine.PDTV.XviD-iNGOT.avi.003
http://rapidshare.com/files/28840402/History.Channel.The.Final.Report.Columbine.PDTV.XviD-iNGOT.avi.004
http://rapidshare.com/files/28841485/History.Channel.The.Final.Report.Columbine.PDTV.XviD-iNGOT.avi.005
http://rapidshare.com/files/28842406/History.Channel.The.Final.Report.Columbine.PDTV.XviD-iNGOT.avi.006
http://rapidshare.com/files/28843693/History.Channel.The.Final.Report.Columbine.PDTV.XviD-iNGOT.avi.007



Columbine Understanding Why

"The A&E Channel produced this thoughtful documentary about a group that has been set up to analyze what lay behind the murders at Columbine High School in April 1999. The group is known as the Threat Assessment Group (TAG), and this program in the INVESTIGATIVE REPORTS series follows some of its members as they look at why the tragedy occurred."


DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=IM0KF7KC

3 comments:

Anonymous said...

Ta vest nije bila omasena kod nas 99-e.
Cak stavise...

son of man said...

Columbine Understanding Why (2007) - new MU link added!

Anonymous said...

Postoje jos 2 dokumentarca na ovu temu, a ima ih na Youtube-u i odlicni su! Ima dosta zanimljivih informacija. Prvi je The Columbine Killers iz 2007, a drugi je Zero Hour koji je jos bolji, iz 2004.

Related Posts with Thumbnails