Friday, July 24, 2009

Ruby Ridge - Weaver's Last Stand (2000)

Da se nadovežem odma' na Oklahoma City Bombing, evo priče o incidentu koji je bio jedan od 2 razloga zbog kojih je Timothy McVeigh izvršio ovaj nezapamćeni zločin u američkoj istoriji. Država Idaho, planine skroz na severu, kod granice sa Kanadom : 80-ih godina kada je apokaliptični scenario počeo da dominira ekstremno desnom Amerikom, u te krajeve su počeli da se doseljavaju survivalisti sa svojim porodicama iz svih delova Sjedinjenih Država, sa ciljem da se izolovani od ostatka društva polako pripreme za nadolazeću apokalispu, jer u toj situaciji, samo oni nezavisni od države bi preživeli, znači ljudi koji bi imali svoja skloništa, svoje nezavisne izvore hrane, znači bašte sa povrćem, štekove sa namirnicama i ostalim potrepštinama, agregate, naravno i dobro naoružanje, u većini slučajeva i preterano, jer u borbi za opstanak treba se braniti pa i odbraniti. Znači nešto slično kao u Wacou, samo što je Waco bio veća zajednica a ovde je svaka porodica bila "sekta" za sebe. E tako je i Randy Weaver sredinom 80-ih odlučio da preseli svoju porodicu na imanje u Ruby Ridgeu, i da odjebe državu u pravom smislu te reči. Znači taj survivalističi trip vam je ko hipi komuna samo u desničarskom fazonu sa dosta oružija. E sad, da ja ne bi prepričavao dešavanja u dokumentarcu, navešću razloge zbog kojih je FBI napao imanje Weaverovih u Ruby Ridgu avgusta '92. Naime, Weaver je bio član Aryan Nations, rasističke organizacije koja je bila pod prismotrom ATF-a zbog nelegalnog oružija koje se tu dilovalo, pa su imali svog doušnika u njihovim redovima, tako da kad je Weaver dotičnom prodao dve ručno skraćene pumparice, što je po federalnom zakonu krivično delo (ima tačna određeno kol'ko dugačka cev mora da bude) agenti ATF-a su pozvali Weavera na informativni razgovor sa ciljem da ga ucene da i on postane njihov doušnik u Aryan Nations.

Kada je Weaver to odbio, pokrenuli su protiv njega tužbu za proizvodnju i posedovanje ilegalnog naoružanja i uhapsili ga početkom '91 godine, ali je ubrzo pušten uz kauciju a suđenje je zakazano za 19. februar. Naravno, Weaver se nije pojavio na sudjenju i najavio je vlastima je da neće silaziti sa planine, tj. da se neće mirno predati ni pod razno.

Od tog trenutka kreće 18-omesečno cimanje, gde je Weaver sa svojom ženom, 2 ćerke , sinom, i prijateljem Kevinom Harrisom, svi naoružani do zuba, odbijao da se preda vlastima, sve do 21. avgusta 1992. godine kada je 6 policajaca u maskirnim uniformama i sa M16-icama poslato u izvidnicu da bi pripremili teren za hapšenje. Naravno ova akcija ko i svaka policijska je krenula naopako, pa ih je izvalio pas koji je jurnuo za njima, a za psom su krenuli i Weaverov 14-ogodišnji sin Semuel i Kevin Harris, obojica sa puškama jer su mislili da je pas na tragu neke veće životinje. Pas je naleteo na ovu maskirnu ekipu, došlo je do pucnjave, jedan policajac je ubijen, ali je policija ubila i Semuela, ali za smrt dečaka javnost nije odma' saznala jer je jedan od njih brže bolje utek'o do prve farme, i samo javio da je ubijen policijac a da ih je nekoliko ostalo na imanju, što nije bilo tačno jer su se svi povukli, al' je bilo delotvorno. Automatski, sva lokalna policija se digla na noge a pozvan je i FBI, koji je ovo iskoristio kao i u Wacou da promoviše silu, tako da su došli sa tenkovima, helikopterima i napravili do tad neviđenu frku, a što je najgore odobreno je tzv. "specijalno pravilo službe" što u prevodu znači da SWAT snajperisti, i bez da im je život ugrožen, imaju pravo da pucaju na svaku naoružanu punoletnu osobu.

Logično, došlo je do surove opsade koja je trajala 10 dana, i koja se pretvorila u tragediju, u kojoj se FBI obrukao najstrašnije, i o čemu u ovom dokumentarcu svedoče preživeli učesnici Ruby Ridge incidenta.

Nažalost, FBI iz ovoga nije izvukao nikakve pouke tako da im se nepunih godinu dana kasnije desio notorious WACO, i kada sagledamo oba ova slučaja, bombaški napad u Oklahoma City-u zaista nije nikakvo čudo, pre ili kasnije takvo nešto je moralo da se dogodi, jer svaka akcija izaziva reakciju, i jedina a ujedno i najveća McVeighova greška je bila to što je izabrao skroz pogrešnu metu, jer naime, ono jeste bila federalna zgrada, al nije bila sedište ATF-a, tako da su izginuli većinom nevini ljudi.

http://www.slate.com/id/2082028/

"Randall Weaver, who was charged with manufacturing, possessing, and selling illegal firearms in 1990, decided, with Vicki, his wife, to skip his court date. "With their paranoid fears now seemingly proving true," the narrator says, "the Weavers decide that rather than facing their destiny in court, their only option is to stay on the mountain."



DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=BQ2HGUVZ

1 comments:

son of man said...

Ruby Ridge - Weaver's Last Stand (2000) - new MU link added!

Related Posts with Thumbnails