Friday, July 20, 2018

Kako ga je Jakov Sedlar osedlao


Jakov Sedlar, da li ste čuli za ovo ime? Naravno da u velikoj većini slučajeva niste, jer radi se o suvom geniju hrvatskog filmskog stvaralaštva a koji je skroz nepravdeno skrajnut i bačen u zapećak, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, pa stoga niste ni mogli nikako da saznate za njegov most prolific filmski opus sastavljen uglavnom od dokumentaraca u kojima, kako ga optužuju Židovi, Srbi pa i Hrvati, menja istorijske činjenice i veliča ustaštvo. Kako bre veliča ustaštvo kada je snimio genijalan dok. Jasenovac: Istina (2016) gde konačno celom svetu otkriva pravu istinu o ovom logoru i pojašnjava otkud toliko žrtava. Naime, Titov komunistički režim je tek posle 1945. pokupio sve leševe ubijenih Hrvata u Blajburgu i preneo ih vamo ne bi li uvećao ovaj zločin i tako nepravdeno satanizovao Hrvate kao naciju. Al' nije to sve, prva ozbiljna Tuđmanova biografija iz 1997. je njegovih ruku delo. Uostalom, sami naslovi filmova govore kakav je to borac za pravdu i istinu:

Righteous Stepinac (Documentary)
Ante Pavelic Bez Maske (Documentary)
Gotovina, Letters from Hague (Documentary)
A Legacy of Genocide: The Serbian Death Squads (Video)
Stepinac: A Symbol of the Time (Video)

Većinu ovih filmova sam još poodavno pogledao, uključujući i genijalni igrani film Četverored (1999) koji razotkriva istinu o Blajburškom masakru, i naravno Gospu (1995) moju omiljenu koja se bavi dramatičnim i misterioznim dešavanjima u Međugorju 1981. a koju sam sinoć sa uživanjem pogledao pa ću tek pisati o tome.

Jedino što nikako nisam uspevao da pronađem je dokumentarac čiji naziv u startu govori da se radi o masterpisu:


Nažalost, ovaj film još niko živ nije video niti se može naći na netu pa ako ga neko slučajno iskopa putem pacovskih kanala, nek obavezno baci dojavu, biću mu jako zahvalan. I jako mi je žao što mi u Srbiji nemamo jednog ovakvog redatelja, da malo snimi neke zajebane stvari, al' nisu svi ko Jakov Sedlar, jer Sedlar ga je jedini osedlao, što bi reko jedan moj jaran koji je takođe fan. Živeli. :)


1 comments:

son of man said...

Ko ne može da shvati ironiju u ovom tekstu nek se komotno ubije. Takve komentare neću puštati jer ste debili bez smisla za bilo šta.

Related Posts with Thumbnails