Thursday, October 9, 2008

NECRONOMICON : najbolje horor priče Hauarda F. Lavkrafta

Evo nechega meni jako bitnog shto bi trebalo da se pojavi na ovogodishenem BGD sajmu knjiga, e sad ako dobri-zli ABRAXAS dadne more bid bidne mada kad je Nekronomikon u pitanju siguran sam da je i sam CTHULHU tu umesho svoje pipke tako da jos nishta nije 101% sigurno, no vidjecemo, uostalom sajam lopova, pozera i ludjaka pocinje 20. oktobra tako da ono...c-ya there mothafuckas or c-ya in the next life or just C-yah...


NEKRONOMIKON - najbolje priče H.F. Lavkrafta

Izbor,prevod nekih priča,redakcija ostalih prevoda,uvod, pogovor, i sav propratni kritički materijal : Dejan Ognjanović

A evo ga celoviti uvod u ovu knjigu, koji je napisao priredjivach, a ja bez pitanja (pa naravno jer drskost je odlika najhrabrijih (budala)) skinuo s njegovog sajta :

"Ovo je prvi autoritativan i potpun pregled najboljih i najuticajnijih priča koje je Lavkraft napisao, predstavljen sa adekvatnom ozbiljnošću i pažnjom. Iz njegovog opusa koji čini pedesetak priča i novela odabrano je dvadeset najreprezentativnijih. Pri odabiru se vodilo računa o sledećem: da u izbor uđu sve priče koje se smatraju književno i žanrovski najkvalitetnijim; da se u njemu nađe većina poznatijih i popularnijih; da se ponuđenim izborom pokrije što je veća moguća raznovrsnost tema i ideja koje je Lavkraft učinio prepoznatljivo svojim; najzad, da izbor čini što više do sada neobjavljivanih priča – naravno, imajući u vidu napred navedene principe. U ovoj knjizi se po prvi na srpskom nalaze tri ubedljivo najbolje Lavkraftove priče, koje su u dosadašnjim izdanjima na srpskom misteriozno zaobilažene: 'Zov Ktulua', 'Boja izvan ovog svemira' i 'Senka nad Insmutom'. Po prvi put na srpskom, takođe, u ovoj knjizi su i izvanredne priče 'Muzika Erika Zana' i 'Dagon', nenadmašno atmosferični 'Festival', čuveni 'Herbert Vest – Reanimator', idejno potentni 'S one strane' i netipična naučno-fantastična priča 'U zidinima Eriksa'. Pored odličnih priča koje su ranije već objavljivane i koje se u ovom izboru nisu mogle zaobići, u zbirci se nalaze i dva kratka, ali vanredno značajna fragmenta: minijatura-prozna poema 'Niarlatotep' i fiktivna 'Istorija Nekronomikona'. Svaka priča praćena je kratkim uvodom koji govori o njenom nastanku, izvorima, značaju za Lavkraftov opus, i potonjim uticajima i medijskim varijacijama (stripovske i filmske adaptacije). Pri napomenama (sakupljenim na kraju knjige, kako ne bi ometale praćenje samih priča) vodilo se računa da ne budu preopširne, i da doprinose boljem razumevanju priča, kao i da podstiču na dalje istraživanje one koji budu zaintrigirani mestimično šturim Lavkraftovim aluzijama. Pogovor na kraju pokušava da prozbori o idejnoj zaleđini Lavkraftovih priča, neraskidivoj od njegovih zapleta, te o njegovoj estetici horor priče koja ga ističe kao najsamosvesnijeg i najozbiljnijeg praktičara ove vrste u XX veku, i da tako argumentuje tvrdnje o neospornom značaju ovog pisca. Najzad, kako bi priča bila potpuna, na kraju knjige nalaze se i kratka biografija, i anotirana bibliografija najznačajnijih izdanja Lavkraftovih dela, kritičkih dela o njemu, i nekoliko najbitnijih izdanja njegovih nastavljača. Svaku priču ukrasio je novom ilustracijom Nikola Vitković."

1. ISTORIJA NEKRONOMIKONA (History of the Necronomicon; Dejan Ognjanović)
2. NIARLATOTEP (Nyarlahotep; Dejan Ognjanović)
3. DAGON (Dagon; Ratko Radunović)
4. HRAM (The Temple; Jasna Jovanov)
5. ČUDNA VISOKA KUĆA U IZMAGLICI (The Strange High House in the Mist; A.B. Nedeljković)
6. FESTIVAL (The Festival; Ratko Radunović)
7. GONIČ (The Hound; Dejan Ognjanović)
8. HERBERT VEST – REANIMATOR (Herbert West – Re-Animator; Marko Fančović)
9. S ONE STRANE (From Beyond; Ratko Radunović)
10. PIKMENOV MODEL (Pickman's Model; A.B. Nedeljković)
11. MUZIKA ERIKA ZANA (The Music of Erich Zann; Ratko Radunović i Dejan Ognjanović)
12. ISPOD PIRAMIDA (Under the Pyramids; Jasna Jovanov)
13. PACOVI U ZIDOVIMA (The Rats in the Walls; A.B. Nedeljković)
14. UKLETA KUĆA (The Shunned House; Jasna Jovanov)
15. SNOVI U VEŠTIČJOJ KUĆI (Dreams in the Witch House; Jasna Jovanov)
16. DANIČKI UŽAS (The Dunwich Horror; Dejan Ognjanović)
17. U ZIDINAMA ERIKSA (In the Walls of Eryx; Violeta Stojičić)
18. BOJA IZVAN OVOG SVEMIRA (The Colour out of Space; Marko Fančović)
19. SENKA NAD INSMUTOM (The Shadow over Innsmouth; Dejan Ognjanović)
20. ZOV KTULUA (The Call of Cthulhu; Dejan Ognjanović)

+DODATAK:

-NAPOMENE
-LAVKRAFTOVA BIOGRAFIJA
-KOMPLETAN HRONOLOŠKI SPISAK SVIH LAVKRAFTOVIH PROZNIH DELA
-ANOTIRANA BIBLIOGRAFIJA LAVKRAFTOV(SK)IH DELA
-POGOVOR: LAVKRAFT - IZVAN OVOG UNIVERZUMA
-BELEŠKA O PRIREĐIVAČU

Evo za sad samo kako bi trebale da izgledaju korice i taj omanji uvod u PDF formatu, znachi ceo n'rad :
http://www.everest.co.yu/img/NekronomikonUVOD.PDF

3 comments:

Anonymous said...

Cao,
Pre svega, hvala za materijal koji ovde postavljas.Dosta toga zanimljivog.Zanima me, ima li sanse da postavis ovu Lavkraftovu knjigu u celini?
Pozdrav

son of man said...

Knjiga je izashla pre 2-3 dana, i ako si u Beogradu ili Nisu lako ces je nabaviti a ja zaista nemam ovlascenje da sad postavljam ovde celu knjigu. Ako si u Beogradu :
Ima se kupi u BEOPOLISU za 1755 dinara i Alanu Fordu za 1695 dinara. A ako nisi niti u Beogradu niti u Nishu a zaista te zanima knjiga reci pa da pitam kako moze jos da se nabavi. OK ?

Anonymous said...

Snasao sam se, dobijam knjigu uskoro.
Pozdrav

Related Posts with Thumbnails