Sunday, November 1, 2009

Partisans - The War Behind The Lines (2001)

U ovom britanskom dokumentarcu prikazani su gerilski-partizanski (ne obavezno komunistički) pokreti u porobljenoj Evropi za vreme drugog svetskog rata, i zaista je interesantno videti kako Englezi gledaju na dešavanja na ovim našim prostorima. Za razliku od francuskog pokreta otpora koji jedva da je i bio aktivan, na Balkanu se odvijao ALL OUT WAR protiv Wermahta, ili se barem tako tvrdi u ovom filmu. Pored ova dva pokreta, prikazano je i stanje u Norveškoj i Grčkoj a posebno je tačno opisano stanje u Srbiji i na teritoriji tadašnje NDH, gde je pojašnjeno zašto je pokret otpora bio mnogo jači tamo gde su se dešavala zverstva nad civilima, gde su stradali nevini. Naravno, ne treba zaboraviti ni činjenicu da Pariz nije bio rušen od strane nemačkih bombardera kao npr. Beograd. Takođe masovan pokret je bio aktivan i u Italiji gde je protiv Musolinijevih fašista postojao jak front i mnogo pre početka samog rata.

Najbrutalnije, po rečima naratora, bilo je u SSSR-u iza neprijateljskih linija, gde su se ostaci Crvene Armije, koje Nemci nisu stigli u svom blic naletu da pohvataju, organizovali u partizanske odrede i borili se gerilski u dubini neprijateljske teritorije, na granici sa Poljskom, u Belorusiji i Ukrajini. Kao i u tadašnjoj Jugoslaviji, seljani su pomagali partizanima za šta je sledila nemilosrdna odmazda od strane nemačke vojske. I to je još jedan od razloga zašto su pokreti otpora bili najjači u krajevima gde su sela spaljivana, jer ljudi su rađe išli u šume da ratuju gerilski nego da čekaju Nemce ili koje već Ustaše na kućnom pragu. Najzad, u ovom dokumentarcu je prikazano i kakvu ulogu je pokret imao u danu D tj. iskrcavanju saveznika u Normandiji. (48 min)

"A look at the civilian groups who risked their lives for their country. Features the French Resistance, the partisans of Yugoslavia and the resistance groups of Russia."

Download :
http://rapidshare.com/files/230966030/Partisans.part1.rar
http://rapidshare.com/files/230970401/Partisans.part2.rar
http://rapidshare.com/files/230975223/Partisans.part3.rar
http://rapidshare.com/files/230979660/Partisans.part4.rar
http://rapidshare.com/files/230984652/Partisans.part5.rar
http://rapidshare.com/files/230989540/Partisans.part6.rar
http://rapidshare.com/files/230994549/Partisans.part7.rar
http://rapidshare.com/files/230996135/Partisans.part8.rar

0 comments:

Related Posts with Thumbnails