Tuesday, December 29, 2009

Black Metal Satanica (2008)

Directed by:
Mats Lundberg

E ovo je nešto jako, jako zanimljivo. Skandinavska Black Metal scena, od početka 80-ih i Bathory-a, koji inače slove za rodonačelnike podžanra, iako je Venom konkretno krstio ovaj subgenre svojim kultnim albumom iz '82, Black Metal. Ovde ćete čuti i surove priče o Mayhemu, Burzumu i Emperoru. Emperor su mi tu čak i najekstremniji, mada Mayhem je Mayhem, i iako nikad nisam slušao ove bendove osim ovo malo u ovom dokumentarcu, moram da zaključim da je fascinantno.

Kolko sam ja skonto, sve je to počelo kao tinejdžerska zabava početkom 80-ih da bi se početkom 90-ih prešlo sa reči na dela, pa tako sve i da ne podnosite ovu vrstu muzike ovim momcima se mora odati priznanje na iskrenosti i doslednosti, na fanatizmu, jer lako je srati ko npr. pevač Deicide-a, pa onda ispaliti za 33. rođendan, tako mogu i ja jbga, ali ovi momci su zapravo i radili ono o čemu su pevali i stoga su zaslužili rispekt barem sa moje strane.

E sad, pošto ja zaista nisam stručnjak za Black Metal, od cele te scene slušao sam samo Bathory kad sam bio mlađi, dakle nisam čak ni laik, ja ne bi' puno o tome, al' bi' se zato osvrnuo na ove svima nama drage direktne akcije. Dakle, početkom 90-ih se prešlo sa reči na dela, pa su tako oskrnavljena neka groblja, al' to ne u fazonu ko kod nas kad mamlazi dođu pa odlome nadgrobne ploče, nego braćo komotno raskopavanje grobova, znači otvaranje kovčega, odsecanje glava leševima itsl. Pa onda ubistva, samoubistva i sve što ide uz to, da bi na kraju stigli do moje omiljene discipline, a to je spaljivanje crkava svih vrsta sa posebnim osvrtom na hrišćanske, ja mislim da su spalili barem jednu crkvu do temelja, u to sam siguran, a ne bih baš da lupim. Uglavnom sva ta dela su počinili članovi pojedinih bendova o kojima se ovde govori, tako da to nisu sad nekakvi fanovi i slična loženja, i svi oni leže debele robije za to. Dakle nije šala.

Što s tiče satanizma, on ovde dominira al' je više to neki miks vikinške mitologije, paganizma itd.etc. I nadam se da je moj lični stav povodom satanizma jasan, satanizam je izrugivanje hrišćanstvu, tj. čak ne ni hrišćanstvu nego Crkvi koja se tu uvalila kao posrednik između Boga i Čoveka, i naravno uzima oho-ho dobar procenat za to foliranje, dakle crkva mu tu dodje kao pimp, i zaista to mi nikad neće biti jasno : ako želiš da imaš odnos sa Bogom, bilo kakav, šta će ti makro koji qrac, pa nije Bog pobogu zatvoren u nekom podrumu, Bog je svuda oko nas, ili nam barem tako propovedaju, mada u isto vreme nam govore i da dodjemo u Crkvu, ko da je Crkva neki kupleraj dalekobilo.

Naravno, na drugu stranu Bog ne postoji, pa samim time ni Sotona, ni sve te maštarije i pizdarije. Eventualno, mož' da kažemo sa agnostičke pozicije da smo suzdržani na ovom referendumu, mislim, ako već mora se izjašnjavamo. I da bre, ima budala koje sve to isuviše ozbiljno shvataju, a najgora stvar po meni koja čoveku mož' se desi je da počne sebe preozbiljno da shvata. E i tu uleće satanizam sa svojim ruganjem, samo im postavi ono ogledalo i iz fazona pogledajte se bre kakvi ste licemeri. Svi smo dojaja vernici u crkvi, a čim izađu iz crkve zaborave da su je ikada i pohodili. E takvo vam je TO hrišćanstvo u Srba, čast izuzecima.

Naravno još gore je kad Satanisti počnu sebe ozbiljno da kontaju, pa se ubace u trip, i postanu upravo ono protiv čega se bore. Moj drugar cutter je lepo reko, Satanizam je IRONIJA. Tačka. Nema dalje. I da, umalo zaboravih. Hvala kolegi Ognjanoviću koji mi je ljubazno ustupio ovaj materijal da ga prosledim širim narodnim masama. (77 min)

"Church burning, grave desecration, Satanism and murder. This documentary film is about how the modern Vikings of Scandinavia took the music genre "Black Metal" to its darkest abyss in the mid 90's, and turned words into action and declared war against Christianity. But it all started a thousand years ago, when the Vikings ruled the North."

Download :
http://rapidshare.com/files/325705433/Black.Metal.Satanica.2008-SMz.avi.001
http://rapidshare.com/files/325706953/Black.Metal.Satanica.2008-SMz.avi.002

3 comments:

Anonymous said...

Kako su me pukle emocije nakon ovoga :). Kad sam bio dosta mladji lozio sam se na citavu ovu scenu, ali samo raw black metal, mada se nikad nisam tripovao na satanizam i sl. Uvek su mi bila zanimljiva prepucavanja izmedju Srba pristalica Euronymousa i Varga :))))
Eto, Varga izadje iz zatvora krajem maja.
Jesi li mozda gledao Until The Light Takes Us, dokumentarac o norveskoj BM sceni iz 2009? Mada, izasao je pocetkom decembra, pa mozda nisi stigao. :) Bas cu probati da ga nadjem.

son of man said...

E bas pre neki dan sam ga trazio i za sad ga nema nigde, a cim se pojavi postavicu.

Anonymous said...

hvala za preporuku ovog! morace se pogledati. ko je anonimac iz dokumentarca 'Until the light takes us' da ne znate? pozdrav. ;)

Related Posts with Thumbnails