Wednesday, December 30, 2009

Dancing Outlaw (1991)

Director:
Jacob Young

Ovo je dakle, znači, lud'lo. Kult na keca, okult na dvojku. Mesto dešavanja : svima omiljeni američki jug sa svim svojim živopisnim divotarijama, gde su deca nasmejana i šetaju pumparice, gde se živi po vukojebinama u prikolicama, gde je incest u kući, dakle sve ono najmilije, američko a naše. I bez zajebancije, želja mi je da odem jednom u te krajeve da sviram bendžo i usnu harmoniku, da cirkam white lightning dok ne oslepim, da vozim pik-ap po blatu i pucam iz ilegalnog oružija, jer ovi ljudi možda jesu ruralni, nepismeni, krezubi, white trash ološ, al' imaju dušu - to vala niko ne mož' da im ospori.

Inače, film prati jednog skroz weird lika, Jesco White-a, koji se bavi tap-dancingom (to mu dođe isto što i stepovanje valjda?) i koji ima, pazi sad, tri odvojene ličnosti u sebi!!! Dakle, ladno multiple personality disorder al' u nekom blažem obliku. Uglavnom priča počinje vako, 1985. godine neki manijak je pucao na kola njegovog oca, ranivši njega, njegovog brata, a ubivši oca. Od tad se sve poremetilo. Pošto mu je otac bio poznati lokalni tap-denser, čak se pojavljivo i na televiziji, Jesco je odlučio da nastavi tradiciju i da dostigne umeće svog pokojnog oca koji mu je naravno bio idol.

Ovde ćete imati priliku da vidite sve Jescove ličnosti : Jesse, koji je sav fin i kulturica, pun ljubavi za bližnjeg svog and shit, zatim istripovanog Elvisa (ovo ko fora za Elvisa J. Kurtovića, jbeš mi sve), koji se ponaša i peva ko Elvis, i na kraju totalno zajebanog Jescoa, koji je nasilan i ono, totalno OUTLAW fazon, pa tako zbog te ličnosti koja uglavnom dominira često ulazi u sukob sa zakonom, pa mu tako taj san da postane naslednik svog starog stalno izmiče.

Njegova porodica je naravno posebna priča, ali za njih se još i može reći da su o-kultivisani, pa ćete tako čuti šta o Jescou imaju da kažu njegova majka, žena, brat i još par likova, uglavnom genijalno, ako vam se svideo Searching for the Wrong-Eyed Jesus (2003) pa aj možda i Stevie (2002), Dancing Outlaw će da vam naleti samo tako, jer ovo možda nije tako dobro vizuelno urađeno ko pomenuti filmovi ali tema je daleko, daleko jača i luđa. Inače dokumentarac je podeljen na dva dela, znači na regularnu, zvaničnu verziju, i na outtakes iz director's cuta, i moram ovde da naznačim da je jako bitno pogledati oba radi skontavanja suštine biti. (30+30 min)

IMDB

 "This documentary short, produced for West Virginia public TV's "Different Drummer" series, introduces us to Jesco White, a hard-living, tap-dancing Boone County resident whose repeated run-ins with the law have interfered with his dream of becoming as renowned a "mountain dancer" as his late father, D. Ray White. We meet Jesco's three distinct personalities; the gentle and loving Jesse, the violent and dangerous Jesco, and the extremely strange Elvis. We also encounter various members of Jesco's family, all nearly as eccentric as Jesco himself. You will ask, "Are these people for real?" Yes, they are. "The Dancing Outlaw" was released to videocassette after becoming something of a cult sensation through circulating "bootleg" tapes. Film and TV actress Roseanne is among Jesco's many fans."


4 comments:

Bill Motley said...

If you can afford it, Jesco would appreciate it if you would buy the DVD at www.DancingOutlaw.com. There is a link there to Jesco's MySpace page where Jesco makes the recommendation.

son of man said...

Dancing Outlaw (1991) - new MU single link !

Anonymous said...

Jel moze prevod,ne mogu nigde da nadjem, engleski sasvim odgovara, ne bih da vracam par puta scenu da bih provalio sta kaze :)
Hvala.

son of man said...

Ne postoji prevod.

Related Posts with Thumbnails