Thursday, December 31, 2009

Vernon, Florida (1981)

Director:
Errol Morris


Evo jednog dokumentarca koji valja pažljivo poslušati, znači nije dovoljno samo gledati, jer jezik kojim se ovde govori, ja sam ga krstio "floridski" američki, je jako težak za razumevanje ako se sluša onako usput, dakle zahteva punu koncentraciju. Inače, ovaj jezik je meni nerazumljiviji čak i od južnjačkog mada imaju dosta dodirnih tačaka, a možda sam i ja sve to istripovo, možda sve skontate na keca.

Dakle, ovo je drugi film po redu Errola Morrisa gde je on već vaspostavio svoj fazon statične kamere, a ljude koji ovde govore je iskopao u malom polu-ruralnom gradiću Vernonu u Floridi. Znači to nije ona Florida gde se babe i dede baškare na suncu, plažiraju se i to, nego skroz na severu države međ' močvarama i "prašumama". I Morris nije mnogo morao da se cima da nađe sagovornike, ovakvi krajevi su prepuni žrtava. Ako se ko seća onog kultnog serijala RTS-a iz 80-ih, LJUDI GOVORE, e ovo vam je taj neki fazon, dakle dođe ekipa u tako neki zabačeni kraj i pusti ljude da otvore dušu, pa tako ovde imamo jednog simpatičnog čičicu koji navatava sve živuljke koje drsko trespesuju njegov posed, ali ih ne ubija nego ih čuva, kol'ko sam skonto 'oće da ih proda.

Onda neki pop, sveštenik, drži propoved o tome otkud to da se reč "therefore" toliko puta pominje u Bibliji. Ima još tu dosta zanimljivih faca kakve se samo poželeti mogu ali definitivni hajlajt je fanatični lovac na ćurke, koji je od tog lova stvorio čitavu jednu filozofiju. Dakle, skroz neobičan dokumentarac, nije za svakoga, potrebna je puna koncentracija, ali da vredi, definitivno vredi. (55 min)


http://www.imdb.com/title/tt0083281/

"Early Errol Morris documentary intersplices random chatter he captured on film of the genuinely eccentric residents of Vernon, Florida. A few examples? The preacher giving a sermon on the definition of the word "Therefore," and the obsessive turkey hunter who speaks reverentially of the "gobblers" he likes to track down and kill."




Download :
http://rapidshare.com/files/274064993/Vernon_Florida.part1.rar
http://rapidshare.com/files/274065028/Vernon_Florida.part2.rar
http://rapidshare.com/files/274064994/Vernon_Florida.part3.rar
http://rapidshare.com/files/274064340/Vernon_Florida.part4.rar

0 comments:

Related Posts with Thumbnails