Wednesday, December 16, 2009

Schlock! The Secret History of American Movies (2001)

Director:
Ray Greene


Za izraz EXPLOITATION sam prvi put čuo u Šok Koridoru tamo 2004. godine, naravno pre toga sam se susretao sa takvim filmovima tu i tamo, ali mi nije padalo na pamet da je to sad neki poseban podžanr ili šta već. U to doba Radivojević i Bekvalac su puštali baš dosta inserata iz raznih filmova tog fazona, pa sam tako naučio i šta je Sexploitation, Blaxploitation, Nunsploitation i još brdo tako tih weird naziva. Doduše, u to doba mali Perica je ovako tripovo exploitation film : uzme se neka tema koja je trenutno aktuelna, ili opšte popularna kao npr. seks, budžet je naravno što manji, i onda se od toga skrpi film da liči kao da je regularan film, dakle prevara klasična, ko kad vam Kinezi uvaljaju neku robu na pijaci.

Evo vam još bolji primer za to, tzv. Bruceploitation, dakle filmovi na čijim plakatima piše da su to regularni filmovi Brus Lija, koji su čamili po nekim štekovima i onda kao slučajno otkriveni, i naravno neki se tu prime, i ja sam baš uvatio pa skinuo jedan takav film sa jednog domaćeg bloga koji se bavi isključivo exploitation filmovima, tako da vam ga najtoplije preporučujem jer ima baš svakakih ludila tu, adresa je : http://grindhouse982.blogspot.com/. Tu ćete naići na čak tri fejk Brus Li filma, Enter Three Dragons (1979), Bruce Lee Fights Back from the Grave (1976) i The Real Bruce Lee (1973), mislim sami naslovi dovoljno govore, a i ono, baš je očigledno da taj tabadžija nikako ne može biti Brus Li, ne liči al' nimalo, ali za divno čudo, verovali ili ne, ima baš dosta raje koja jednostavno obožava ovakve filmove, posmatraju ih kao jednu vrstu tresha i odlično se zabavljaju gledajući ih. E sad, ko što rekoh na početku ovo je kako mali Perica tripuje exploitation filmove, znači jako je moguće da sam skroz omašio pa bi voleo da me neko kompetentan ispravi. Hvala.

Inače ovaj dokumentarac se najviše bavi istorijatom exploitation filmova, kako je to uopšte nastalo, koji su najuticajniji filmovi, pa onda seksualna revolucija koja se dešavala uporedo sa sexploitation filmovima, i još mnogo toga. Ko misli za sebe da je filmofil ovo ne bi trebao da propusti, jer pored toga što je zabavno jako je edukativno. (89 min)


http://www.imdb.com/title/tt0286944/

"You've heard of Hollywood, a town of tinsel and glamour, the town of Paramount, Columbia and MGM. But there is another Hollywood, a place where maverick independent EXPLOITATION FILMMAKERS went toe to toe with the big guys and came out on top! "SCHLOCK! THE SECRET HISTORY OF AMERICAN MOVIES" takes you behind the scenes with the legendary EXPLOITATION and SEXPLOITATION filmmakers of those golden "DRIVE-IN" MOVIE days. It's sexy! It's strange! And every word is true! "




Download :
http://rapidshare.com/files/60455862/Schlock__www.surrealmoviez.info_.part1.rar
http://rapidshare.com/files/60456176/Schlock__www.surrealmoviez.info_.part2.rar
http://rapidshare.com/files/60455998/Schlock__www.surrealmoviez.info_.part3.rar
http://rapidshare.com/files/60456067/Schlock__www.surrealmoviez.info_.part4.rar
http://rapidshare.com/files/60455927/Schlock__www.surrealmoviez.info_.part5.rar
http://rapidshare.com/files/60455977/Schlock__www.surrealmoviez.info_.part6.rar
http://rapidshare.com/files/60456131/Schlock__www.surrealmoviez.info_.part7.rar

0 comments:

Related Posts with Thumbnails