Monday, December 14, 2009

Praznik (1967)

Director:
Djordje Kadijevic


Prvi i po meni najjači Kadijevićev film, naravno Leptirica jeste kult ali ono što je Kadijević isporučio u ovom svom debitantskom delu je zaista za nepoverovati. Inače, neki autori Praznik svrstavaju u sam vrh srpske kinematografije, ono, čak i u top 10 i slično, pa ga stoga valja obavezno pogledati. Što se mene tiče ja sam na ovaj film naleteo nedavno i to skroz namerno, čitajući knjigu NOVI KADROVI, gde je Ognjanović kao zasigurno najveći fan Kadijevićevih filmova u Srbiji i šire, napisao jedan pogolem tekst, koji me vaistinu fascinirao a nadam se da će i vas, ako ništa a ono barem toliko da se usudite da pogledate ovo remek-delo iz davne '67. Praznik naravno može da se gleda na više načina, ali ovde bih izdvojio Ognjanovićev tekst, gde on piše o Prazniku kao horor filmu, što je jako zanimljivo. Dakle, evo uvoda, a ukoliko budete zainteresovani tu je i link ka celom tekstu. U svakom slučaju MUST SEE! Genijalno! (83 min)

Esej pod naslovom ČETIRI DIMENZIJE 'PRAZNIKA' ĐORĐA KADIJEVIĆA predstavlja pomno iščitavanje tog filma, u svetlu (ograničene) recepcije u vreme premijere i neposredno zatim, kao i u svetlu nekolikih aspekata tog filma. Konkretno, PRAZNIK se analizira kao ratna drama, kao horor film (široko shvaćen: vidi dole), kao karnevalski danse macabre u kome se razotkriva demonizam srpskog ludizma, i, najzad, kao praznik apsurda u egzistencijalističkom smislu reči.

U pitanju je poduži esej, koji u knjizi NOVI KADROVI zauzima 40 stranica. Iz njega, prikladno preovlađujućem hororu ovog bloga, reših da obnarodujem deo u kome se Praznik posmatra kao horor film.


http://cultofghoul.blogspot.com/2009/03/praznik-kao-horor-film.html

"U srpskom selu, na Božić, godine 1943, četnici prihvataju dvojicu oborenih američkih pilota i ukazuju im gostoprimstvo. Saznavši, međutim, da Nemci traže pilote, četnici menjaju stav prema njima, razoružaju ih i zatvore, ali piloti uspevaju da pobegnu. Poturajući leševe dvojice drugih ubijenih zatvorenika Nemcima, koji su u međuvremenu uhvatili prave pilote, četnici navlače gnev ogorčenog naroda, uprkos pokušajima njihovog kapetana da pred selom zataška nedelo, učinjeno na praznik."

IMDBDownload :
http://rapidshare.com/files/191086857/Praznik.part1.rar
http://rapidshare.com/files/191086701/Praznik.part2.rar
http://rapidshare.com/files/191085757/Praznik.part3.rar

Pass : rapidserbia.com

11 comments:

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

alal vera!
nego, jesi li isao na Lajbase?

son of man said...

Ma jok, ne idem ja na njih jos od 2000-te, poslednji koncert sam bio u XL-u 2 nedelje posle 5. oktobra. Jbga nije mi zanimljivo vise, postali su tezgarosi, sviraju svaka 3 meseca, jbes to. Ja cekam neki koncert da bude sedenje, neki Sava Centar, al da ne sviraju fugu nego ono, regularan koncert sa video bimom, ko ono Volk Dead in Trbovlje.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

cisto me zanimalo kako su zvucale stare stvari u novim verzijama...

Dejan Ognjanovic said...

ova pink verzija divxa je užasna!
em sve vreme ima taj pink znak u zaglavlju, em je muzika tokom najavne špice misteriozno zbrzana, ne znam kako i zašto, tako da ta divna pesma - na uskrs sam se rodila, džanum - ne može ni da se prepozna a kamo li da se u njojzi uživa! :(

son of man said...

Nije valjda da ni ti u steku nemas bolju ?

Dejan Ognjanovic said...

naravno da na šteku imam najbolju trenutno moguću verziju - na dvd-u - ali govorim za običnog gledaoca, koji nije kućni prijatelj sa režiserom filma i koji mora da zavisi od ove ŠUGAVE divx verzije...

son of man said...

Ajde da uradimo DVDrip ko onomad za SNUFF :)

Luka said...

Pratim tvoj blog neko vreme i dopada mi se (veoma) ono što pratim.
Nego, imaš li od Kadijevića, koga obooožavam "Štićenika"?
Lud sam za tim filmom, a nigde ne mogu da ga nađem.
Inače, "Praznik" je fantastičan.

son of man said...

Cini mi se da tog filma nema na internetu.

Luka said...

Which is so not cool...

... said...

Ako ste u međuvremenu nešto i našli na temu "štićenika" onda sorry što se ponavljam, ali ja nađoh film pa da ga objavim! Pozdrav za 365 crew!

http://www.megaupload.com/?d=C4FIRUG9
http://www.megaupload.com/?d=CBMGMUCD
http://www.megaupload.com/?d=132ILCHG
http://www.megaupload.com/?d=8FW38O27

Pass: forumfilmovi.com

Related Posts with Thumbnails