Monday, December 7, 2009

Little Dieter Needs to Fly (1997)

Director:
Werner Herzog


Dokumentarac o američkom vojnom pilotu Dieteru Dengleru koji je posle obaranja u vijetnamskom ratu uspeo da preživi 6 meseci zarobljeništva u Laosu i da se spase. Po ovoj neverovatnoj istinitoj priči Herzog je kasnije napravio i odličan igrani film Rescue Dawn (2006), gde Dietera igra Christian Bale, a pojavljuje se između ostalih i genijalni Jeremy Davis.

Dieter se rodio u Nemačkoj neposredno pred početak 2. svetskog rata tako da se još kao mali nagledao aviona koji su svakodnevno preletali njegov mali gradić. Toliko ga je to dojmilo da je i sam poželeo da postane pilot. Rat se završio, Nemačka je podeljena na dva dela, zavladali su glad i beda, i Zapadna Nemačka u to vreme nije imala avijaciju, tako da se Dieter u želji da ispuni svoj san zaputio u Sjedinjene Države. Tamo je smesta pristupio vojsci u nameri da postane avijatičar, dakle njegov cilj nikako nije bio da postane vojni pilot niti da učestvuje u ratu, nego kao što i naslov ovog dokumentarca kaže, on je samo želeo da leti. Naravno, kao i svaki fanatik, uspeo je u svojoj zamisli i posle par godina maltreta postaje pilot američke vojske. Konačno je mogao da leti. Ali avaj, baš negde u to doba Amerikanci započeše rat u Vijetnamu, tako da je kao i svi piloti i Dieter poslan na nosač aviona odakle je svakoga dana leteo i bombardovao prašume po vukojebinama Vijetnama, da bi ga na kraju oborili kod granice sa Laosom. E tek tu počinje neverovatna priča o 6 meseci pakla u zarobljeništvu, o preživljavanju, o bekstvu, i još mnogo čemu.

Inače, Dieter je skroz zanimljiva faca, ume da pripoveda jako slikovito i rečito, a i Herzog kao reditej koji je sklon snimanju filmova po vukojebinama nas vodi na samo mesto dešavanja, tako da imamo skroz solidan uvid kako je to zapravo izgledalo. Čak neke rečenice koje Dieter ovde izgovara su doslovce prebačene u Rescue Dawn, tako da je i to jako zanimljivo za izvaljivanje. Tako da eto, ko nije još pogledo Rescue Dawn evo prilike, i taman posle uleti i ovaj dokumentarac da upotpuni se priča. (77 min)


IMDB

"In 1966, Dieter Dengler was shot down over Laos, captured, and, down to 85 pounds, escaped. Barefoot, surviving monsoons, leeches, and machete-wielding villagers, he was rescued. Now, near 60, living on Mt. Tamalpais, Dengler tells his story: a German lad surviving Allied bombings in World War II, postwar poverty, apprenticed to a smith, beaten regularly. At 18, he emigrates and peels potatoes in the U.S. Air Force. He leaves for California and college, then enlistment in the Navy to learn to fly. A quiet man of sorrows tells his story: war, capture, harrowing conditions, escape, and miraculous rescue. Where did he find the strength; how does he now live with his memories?"


2 comments:

son of man said...

Little Dieter Needs to Fly (1997) - new MU link added!

son of man said...

Little Dieter Needs to Fly (1997) - NEW LINKS!

Related Posts with Thumbnails