Wednesday, April 27, 2011

In the Ghetto 1993

Ljudi, molim vas poslušajte ovu pesmu koju sam specijalno za ovu priliku uploadovo na youtube, pa mi onda recite šta i kako, OK ? Obećavam da ću sve komentare pustiti ma kakvi bili. Inače pesma je bila zabranjena, i tek posle prepravke teksta je puštena te objavljena na albumu iz 1993.

17 comments:

kičmodrob said...

o čemu se zapravo radi?

Siobhán said...

'Aj ovako, "na prvu loptu"...

Nisam znala da je ova verzija bila zabranjena. Možda je Željko (ili neko drugi) procenio da bi bilo "mudrije" da Sarajevo zameni "belim golubom mira" i na taj način "univerzalizuje" žrtvu ratnih stradanja. Kao, nije samo Sarajevo... A fakat, bilo je Sarajeva svuda, na sve tri strane.

Mada mi jeste čudno. Čuj, kad je Bono Vox, notorni benevolentni ljigavko pevao konkretno o Sarajevu, što ne bi mogao i Bebek?

Irvin said...

Ne znam, pjesmica mi je dobra. Ja evo zivim u Sarajevu i nikada niko nije ni pomenuo ovu pjesmu, potpuno skrajnuta stvar...Mislim, svi znaju Tifinu "Grbavica", pjesme Hende, Fazlu i jos ponesto, ali Bebekova je totalno nepoznata...

Anonymous said...

@Siobhán

ne radi se o Sarajevu kao takvom (Bono Vox) nego o kritiziranju međunarodne zajednice i njihovog ne-reagiranja (Bebek). cenzurirano je zbog ulagivačke politike ex-yu država prema Evropi, Americi, Rusiji, Saudijskoj Arabiji...ovisi s koje strane se gleda.

s druge strane, zašto bi netko uopće očekivao reakciju i pomoć od onih kojima je taj rat odgovarao i koji su ga u prvom redu i zakuhali (nacionalizam je samo nuspojava)?
dokaz; u Haagu osuđena 2 profesionalna vojnika (Gotovina i Markač) koji NISU BILI na mjestu događaja (Knin) kad su se dogodili ratni zločini, a oslobođen ratni profiter (trgovao naftom sa svim zaraćenim stranama) koji je BIO u Kninu za vrijeme događanja ratnih zločina. niđe veze.

u svakom slučaju, majke im se najebem.

DejanDbk

Dinarski podtip said...

Hahaha!! Još jedna apel-pesma... Drešina, naravno. Skoro pa epohalna kao intergalaktički hit ,,Danke dojčland".

Da se uozbiljimo, javlja mi se da je ovde Sarajevo, otprilike, kao Šaron Tejt, a Dr. Dabić je kao Čarls Menson. Sličnosti ima dosta: i ona je bila opkoljena, Dr. i Čarls imaju sličan prisrtup, a i, što da ne, stajling, sve se dešava sa razlogom, itd., itd....

Nego, ko je tu Roman?

son of man said...

@Dinarski podtip - kako možeš da porediš ovu odlično ukomponovanu prozivku sa uvlakačkom "Danke Dojčland", aj samo mi to objasni ?

I aj' da je Bebek prozvao Srbe sa Pala u ovoj pesmi pa i da kažeš još jedna plačipičkasta pesma, ali nije, prozvo je sve ostale koji su i po meni daleko više krivi za propast Sarajeva od tamo nekih Srba sa planina. Jer realno glavna prozivka ide međunarodnoj zajednici koja je dopustila da se 4 godine totalno bezveze i bez potrebe ruši jedan grad, ma bre olimpijski grad kakav je bio Sarajevo. Jer ako ćemo iskreno oni, ti svetski močnici su mogli da spreče krvoproliće ne samo u Sarajevu nego na teritoriji cele bivše Jugoslavije u roku od meseca dana, samo da su hteli, ali očigledno je da nisu hteli i da su im odgovarali likovi poput MNiloševića, Tuđmana i Alije kojima je rat lego samo tako za šverc i sve ostale akcije tog tipa.

U svakom slučaju, apsolutno se slažem sa Dejanom Dbk i pridružujem se željama da se tim moćnim vlastodršcima kojima je taj rat i te kako odgovarao treba najebati milosne majke !

Siobhán said...

@Anonymous

OK, ali prozivke ima i u "zvaničnoj" verziji. Jedina kvalitativna razlika je upravo pominjanje grada. Nemam sad ispred sebe tekst originalne pesme, ali mislim da je to otprilike to. I da, ova se završava sa "Hvala gospodo"; ako sam dobro čula, dok se u zvaničnoj pominju majke.

son of man said...

@Siobhán - na koju tačno prozivku misliš u zvaničnoj, objavljenoj verziji ?

Anonymous said...

(re: "profesionalni vojnici")
Ko s' djavolom tikve sadi, sad u miru istraznog zatvora u sheveningenu razmislja o rijecima rahmetli babe Atifa.

Dejan Dbk said...

@Anonymous

picajzla. jasno je da je "profesionalni vojnik" onaj koji ima dozvolu da besplatno ubija.

al to nije bila poanta. poanta je da je oslobođen jedini dokazani kriminalac i ratni profiter (i jedini kojeg je branio englez). daleko od toga da branim ikoga ili da idem pravit mučenike, al sve je toliko očito.

sve u kontekstu cenzure Bebeka, a profesionalna vojska je sasvim druga i duga tema.

Dinarski podtip said...

@son of man +
Kakva, bre, ,,međunarodna zajednica"? Zašto bi se uopšte tražila pomoć od njih? Sami ste (smo) zaključili da su pijavice i sličan sebi polusvet (Sloba, Franjo, Alija) su pomagali ovde. I ne trebaju nam drugi za to. Opustite se. Sami bi mogli...

I dalje mi nije jasan razlog cenzure. Irelevantno...
,,Pomažite" ---> ,,Srbi nas gađaju". Bu, hu, huu... Vazelin...

Međutim, pošto zastupam stav da se oni ne pitaju, već Priroda treba da obavi svoje. Samo se na taj način ratovi završavaju. Zeleni stolovi i ostala, ne daj Bože, UN-EU-ZOG-MMF-Menheten-dragulji sranja su u direktnoj suprtnosti sa Prirodnim zakonima. Znači, nePrirodna (đavolja) posla.

A, to ne želimo. Jel' tako? Pitam, JEL'TAKO?
:)

Siobhán said...

@son of man

Jedina verzija za koju ja znam je ova:

http://www.youtube.com/watch?v=ICkjWtyFMwQ

I tu ima onaj "hvala gospodo" deo.

son of man said...

@Dinarski podtip
Jel' ti to sad meni pričaš o socijalnom darvinizmu tj. "survival of the fittest" tripu ? Pa čekaj ako ćemo tako, nas Srba prvih ne bi bilo, a muslimani i Hrvati bi preživeli, zar ne ?
Mislim, pazi, ja jesam za to, prirodni zakoni, zakon jačeg, ali realno nas Srba prvih više ne bi bilo da se postupilo po tom principu, razmisli...

son of man said...

@Siobhán

Haha, ovi hrvatski nacionalisti odma' prigrlili pesmu, a realno veze nema sa tim, debili baš ko i naši nacionalisti, u stvari, tu su negde, takmiče ko će da ispadne retardiraniji...

Dinarski podtip said...

@...

A, a, a! Hipoteza! A, ja se ne primam na nju, niti je koristim kao princip. Pogotovo što je bazirana upravo na prisusutvu 4. strane. A, navedoh je kao nePrirodnu...

I dalje dajem sebi za pravo da se podsmevam kuknjavi.

Preživeće onaj ko treba da preživi.

Živeli!

son of man said...

Ma podsmevajh se ti kuknjavi dok i sam ne zakukaš, to nije sporno, nego aj mi prevedi šta si napisao u prvom delu posta...

wellthatisgr8 said...

Aahh... Ti delightful komentari!

Related Posts with Thumbnails