Wednesday, May 11, 2011

Afest - Tuzlanski festival amaterskog, trash i art filma


Imam tu nečastivu čast da vam predstavim AFEST, festival amaterskog, trash i art filma koji se održava svake godine u Tuzli. Evo malo ko fol istorijata festivala koji je napisao jedan od organizatora Goran Brekalo, a imaćete priliku da vidite i par nji'ovih kratkih radova. Znači, dajte mu ga opušteno po enjoy-u !


Ekipa koja stoji iza Afesta i jos mnogih drugih projekata je nastala negdje 2006. godine, kada smo bili članovi "Udruženja Građana Kuće Plamena Mira" (nešto kao Dom mladih, gdje su održavane razne radionice, pretežno audio/video produkcije).

Afest je prvi put održan 2007. godine, također u Kući Plamena Mira, i tada smo predstavili tuzlanskoj publici preko 30 filmova iz regiona, pretežno trash tematike, među kojima je bilo i filmova ekipe kultnog Žutog Titla, studentski radovi danas afirmisanog HR režisera Kristijana Milića, filmovi Brojka produkcije iz Zagreba, a također smo puštali i naše filmove, među kojima su bila i "Razum u kurac – mrtvaci napadaju" (trash zombie horror, ono trash je više zbog nedostatka budžeta i znanja potrebnog da se snimi nešto bolje), "Slab, otac, opo" aka "Seljačka posla", hommage spaghetti westernima i ujedno parodija na seljakluk, i "Balaga i njegova družina" (avanturistička crna komedija). Svi nabrojani su filmovi kratkog metra.


- alal vera za Misfitse -

Svaki idući Afest je u određenom smislu predstavljao napredak u odnosu na prošli, pa smo kasnije čak dobijali i filmove iz Japana, Italije, Njemačke, Kanade i mnogih drugih zemalja, ostvarili saradnju sa Beokonom (čije nam je filmove car Lakobrija poslao, a koje smo puštali za vrijeme festivala), čak smo se dogovarali i sa Borom Lijem i legendom Lloyd Kaufmanom da nam jedne godine dođe na fest, al' pošto je fest, bar do sad, uvijek funkcionisao tako da ni opština niti bilo ko drugi nije bio voljan da nam finansijski pomogne, jednostavno smo morali odustati od toga.

Još je bitno napomenuti da je svaki fest bio revijalnog karaktera, znači nisu bila nikakva natjecanja u igri, nego nam je cilj bio da se okupi što više ljudi, da pogledaju filmove, zabave se, i onda kasnije uz pivo prokomentarišu utiske.

Preko Kuće Plamena Mira smo 2007. išli na deset dana u Dublin, na radionice audio/video produkcije, i tu smo snimili nekoliko kratkih filmova, među kojima su Violent violet i Blue nightmare.


Ekipa koja je radila na Festivalu: Goran Brekalo, Dino Durakovič, Damir Grgurić, Ninoslav Ivanović a bilo je i mnogih drugih koji su pomagali na razne načine.

Drugi projekat nam je bio movieholocaust.blogger.ba, koji je kasnije trebao prerasti u filmski portal, ali na žalost zbog određenih problema nikad nije došlo do toga. Blog smo održavali Alen Šimić i ja, i uglavnom smo pisali o filmovima koje se ne mogu ili teško mogu naći po videotekama ili pogledati u kinu, kojeg u to vrijeme Tuzla nije ni imala (grad od 200.000 stanovnika nije imao kina). Filmove koje smo recenzirali u većini slučajeva smo i puštali u Kući Plamena Mira, jer kao što rekoh nije bilo kina, pa eto, bolje išta nego ništa.


Inače, trenutno radim na novom filmu 'Agnozija' koji bi trebao biti, aj' da tako kažem, moj prvi ozbiljniji pokušaj snimanja, jer ćemo koristiti i malo bolju opremu, bit će nekog budžeta i također je bitno naglasiti da će nam ekipa Crvenog Krsta pomoći oko efekata i prostetike.

Last but not the least, pokrenuo sam na youtube kanal AfestTv, na kojem ću s vremena na vrijeme (pokušat ću što cešće) ubacivati naše filmove, intervjue koje smo radili, spotove, filmove koje smo puštali na Afestu itd., uglavnom sve ono što smo snimali i što ćemo snimati, tako da se nadam da će za neko vrijeme prerasti u pravi mali video magazin. Za sad se tu može naći intervju što sam radio sa tuzlanskim rockabilly bendom "No Rules".

Kontakt: afesttv@gmail.com

0 comments:

Related Posts with Thumbnails