Sunday, March 6, 2011

BORBA ZA PRAVDU !


Overiti klip obavezno...


30 hardcore supporters of football club Partizan (Grobari) were accused of "killing" French citizen Brice Taton (28), during the conflict with Toulouse supporters in the center of Belgrade, in september of 2009. In january this year, in an incredibly unfair trial, 12 of them are sentenced to a total of 240 years in prison for that offense without any evidence, and by concealing the statement of a key eyewitness which said that Grobari didn't throw Taton from the stairs as it was stated in the verdict, but that he jumped alone in hurry not knowing that there is a hole depth over 4 meters.


So, I really don't want to be wrongly understood, cause here we do not seek freedom for those 12 imprisoned young men, cause they were still involved in that fighting incident and should suffer all legal consequences under the law for that deeds, but hey, THEY ARE NOT MURDERERS, they are not war criminals or terrorists to deserve such unheard punishment of 240 years of prison, so I have the impression that we are dealing with one very sick and unjust system, and our holy duty is to RISE and fight - fight it all until the end. DEATH TO PIGS - JUSTICE FOR GROBARI !


ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΚΡΟΜΠΑΡΙ !

"The case that raises most interrogations is the one of Stefan Velickovic, sentenced to 12 years whereas he had given an alibi that no one during the trial had really put in question, since at the time of agression he was receiving a penalty by a policeman. This policeman came to the court recognizing his own signature, saying he had asked his ID to the person (ie Stefan). This penalty, that we could see, shows the exact date and time of the agression. Besides, Velickovic does not appear on video cameras of the stairs from which the whole groupe came to fight with the French supporters. He is the only one to deny that he was there, and none of the others accused said he was there. He even received an sms, read at the audience, asking why he was not there. It shows both that he probably should have been there, but that as a matter of fact, he was certainly not there, and therefore, did not do anything. However, except in movie Minority Report, justice is supposed to sanction acts, not presomptions. In justice, when there is a doubt, and there is a big doubt here, this doubt must go to the benefit of the accused. All we can hope now is that the appeal procedure will make it possible for the investigation to resume, and maybe to some of the convicted guilties to say what they know if they want to reduce their time."


POVREDA PRAVA NA FER I PRAVIČNO SUĐENJE

"Osnovni problem ovog krivičnog postupka je što su nosioci izvršne vlasti procenili da bi ovaj slučaj mogao poremetiti međudržavne odnose Srbije i Francuske i ugroziti Srbiju na putu njenih evropskih integracija. Zbog toga su odmah nakon hapšenja okrivljenih svojim neodmerenim izjavama definisali okvir u kojem bi ovaj postupak trebao biti vođen. Rečeno je uhapšeni su navijači koji su ubili Brisa Tatona i obećano je da će im se suditi brzo i da će kazne biti maksimalne.

Ovakvim izjavama pogažena su osnovna načela na kojima demokratski poredak počiva:
-načelo podele vlasti – prema kojem izvršna vlast ne može da se meša u rad sudske vlasti,
-načelo pretpostavke nevinosti – prema kojem se svako smatra nevinim dok njegova krivica ne bude dokazana u pravosnažno okončanom sudskom postupku,
-načelo legaliteta – prema kojem se pravna norma u istim situacijama mora primeniti na isti način prema svakome.

Osnovna pitanja svakog krivičnog postupka su koje krivično delo je izvršeno i ko je krivično delo izvršio. Na ova pitanja najviši predstavnici državne vlasti dali su odgovore pre suda ocenom da je u pitanju ubistvo i da su ubice uhapšene. Na ovaj način stvorena je atmosfera pritiska na sud koja će pratiti čitav tok postupka, od kojih smo vidljive pritiske mogli lako uočiti kroz tendenciozno izveštavanje pojedinih medija i neodmerene izjave pojedinih predstavnika državnih organa, dok nevidljive pritiske možemo samo naslućivati svesni činjenice da živimo u zemlji u kojoj način izbora sudije po sistemu partijskih kvota i institut probnog rada obesmišljavaju princip stalnosti sudske funkcije i dovode u pitanje princip sudske nezavisnosti.

Da li se iko zapita - kako to da je postupak zaista vođen i okončan u skladu sa obećanjima koja su nosioci izvršne vlasti dali na njegovom početku. I da li je to dobro za nas građane?

Činjenica je da su danas u Srbiji navijači proskribovani i stavljeni van zakona. Ako u slučaju navijača ne stanemo u odbranu elementarnih principa na kojima savremeni krivični postupak počiva i ako dopustimo da se u pojedinim slučajevima kod presuđenja "malo zažmuri" tako da jedan aršin važi za navijače a drugi za sve nas "ostale", sa opravdanjem da se nasilju mora stati na kraj - sutra će se na udaru naći neko ko drugačije misli, ali će principi biti devalvirani, relativizovani i dovedeni u ravan ad hoc primene.

Jedino preostalo pitanje će biti - ko je taj koji procenjuje i odlučuje kada se može malo zažmuriti i napraviti izuzetak jer državni razlog to opravdava. Opšte je poznata priča - prvo su odveli Jevreje, potom Rome, pa onda komuniste a kada su došli po mene – više nije bilo nikoga da se pobuni."


PRAVDA ZA UROŠA - PRAVDA ZE GROBARE !

5 comments:

Anonymous said...

Ej Sin-e, zanima me jedna stvar, koja je od BG ekipa nosila onu BGHC zastavu koja se cesto pojavljivala na jugu kasnih osamdesetih,ranih devedesetih godina?
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/5900_1114230732704_1135012072_30367702

PRAVDA ZA GROBARE!!!

son of man said...

Zaista pojma nemam, znam ko sad nosi jednu slicnu, ali za tu staru jok. Pitaj na JF forumu, oni ce ti sigurno dati tacan info.

irini said...

A sta stvarno biva po pitanju pravde za osudjene navijace? Ja nisam u toku...

son of man said...

pa ja mislim da sam objasnio u čemu je stvar u tekstu na engleskom, dakle osuđeni su bez dokaza, i osuđeno je njih 12, a krivica bi trebala da bude individualna, nikako grupna, jer nisu ga nikako mogli svi ubiti, ali pošto nije bilo dokaza onda su ih sve osudili. A na drugu stranu taj svedok koji nije pozvan na suđenje je video da je ovaj sam pao tj. da ga ovi nisu bacili niz stepenice kako se tvrdi, jer da je prihvaćeno to svedočenje optužba bi morala biti za ubistvo iz nehata a nikako teško ubistvo, što skroz menja sliku, jer njih par je osuđeno na po preko 30 godina a ovi ostali na po 20 i tako dalje, što je skroz nerealno kada znamo da su optuženi za ubistvo premijera države, Đinđića, osuđeni na slične kazne, a neki čak i manje, što je van svake pameti, dakle Legija je osuđen za ubistvo Stambolića, Đinđića, pokušaj atentata na Vuka Draškovića i još brdo dela na 40 godina, a ovaj dečko za tuču koja se igrom slučaja završila kobno, na 35 godina, i aj sad, gde je tu logika i pravda ?

Fijoka said...

Oni su zrtveni jarci i to je jasno kao dan. Kako li samo srpske vlasti uspevaju da budu prve u ovako bizarnim stvarima, a u svemu ostalom... Sve vreme mi je na pameti ona nasa americka spodoba koja je dobila milion dolara da bi se branila sa slobode, a ovi klinci zrtvovani na ovakav nacin. Ne volim navijace i ceo koncept me podseca na krdo krava koje nemaju svoj identitet nego moraju da se pokriju zajednickim bojama da bi imali neko kao misljenje, ali to ne znaci da sam automatski pobornik ovih neoliberalnih kvazidemokrata koji pljuju po svemu sto nema predznak neke kao tolerancije u sebi. Sustinski iako ih ne razumem zao mi je i oni su necija deca i braca.

Related Posts with Thumbnails