Wednesday, March 16, 2011

Cut Up Kids (2007)


Director:
Emma Parsons

Runtime: 60 min

Priča o klincima koji su tek ušli u pubertet a već se seku i to baš oho-ho uporno. E, sad, iz svojih nekih iskustava znam da je to seckanje i samopovređivanje svih vrsta obično povezano sa 'graničnim poremećajem ličnosti' aka Borderline personality disorder, i o tome sam već podosta pisao, ali ono što me u ovom slučaju zbunilo je činjenica da se radi o veoma mladim osobama, o klincima od samo 13 do 15 godina. Dokumentarac prati troje takve dece gde oni govore o tome kada i kako je to počelo da im se dešava, zašto se seku, pa tako saznajemo i da li je to samo pubertetski hir koji će ih proći, ili se iza toga valja nešto mnogo ozbiljnije. Pored toga saznajemo da se čak 10 procenata mladih u Britaniji samopovređuje na ovaj ili onaj način, ali i da svake nedelje u proseku 500 njih završi u urgentnom zbog takvih akcija, što je zaista surov podatak.


15-ogodišnja Beth boluje od Artritisa, zbog čega su je deca u školi maltretirala i ismevala tako da je počela da se seče. Tor ima 24 godine, a počela je sa samopovređivanjem u 15. godini zbog neizdrživog pritiska od strane roditelja koji su zahtevali samo najbolje ocene u školi, ali evo i dan danas je nastavila da se povređuje iako je školu poodavno završila. Tu je i Gary, momak koji ima 20 godina a počeo je sa seckanjem sa 13 kada su ga poslali u sirotište. Posle toga je uleteo i u gudru, počeo da krade i kako to već ide.


Za one koji nisu baš najupućeniji kako ta akcija sa samopovređivanjem šljaka, pa i za one koji tripuju da je to neka kombinacija mazohizma, egzibicionizma i bezobrazluka, evo kratkog pojašnjenja. Dakle, pojedina deca, znači nikako sva deca, imaju jednostavno tu predispoziciju za takvo ponašanje, e sad dal' je to genetski ili vuče korene iz najranijeg detinjstva (zlostavljanje) to se još sa sigurnošću ne zna. Uglavnom, takva deca kad nalete na neki žešće zajeban problem kao što su ovi navedeni, ona taj bes i duševni bol mesecima pa i godinama skupljaju u sebi, tako da mu to samopovređivanje dođe kao oslobađanje svih tih nagomilanih negativnih emocija, jer ko što uvek volim da ponovim, fizički bol je ništa u poređenju sa duševnim, al' bez zajebancije. Naravno, ima dece i dece, i većina dece to rade na totalno drugačiji način ali ova to rade ovako. I zaista je tako, ali onaj ko nije probao da se iseče ili bilo šta slično, ne može nikako da zna kakav je osećaj te ću vam navesti samo jedan primer iz svakodnevnog života. Dakle, svi smo mi barem jedan put u životu dobili malo jače batine od svojih vršnjaka, e sad setite se onog osećaja kad se frka obustavi i kad ostanete sami sa sobom. Adrenalin prosto prokulja i imate utisak ko da ste na nekoj gudri, dakle totalno HIGH, e upravo o tome se radi. Dakle, sve, apsolutno sve se vrti oko tog adrenalina, a vi možete da mi verujete a i ne morate da mi verujete, vaša stvar.


Za kraj, najbitniji deo ovog dokumentarca nam pojašnjava kako se ovi klinci bore sa ovim žešće zajebanim problemom, doduše oni dobijaju i full support od društva, ali jebiga, ipak je to Britanija, dok si u Srbiji ostavljen bukvalno na cedilu i jedino porodica ako te shvati i podrži. Znači, jednostavno morate pogledati ovaj film, jer ovakvi slučajevi se dešavaju i kod nas ali naravno u ovom bolesnom društvu niko o tome ne govori jer nikoga to i ne zanima. Dakle, veoma edukativno.


"Self-harming causes almost 500 young people in Britain to be hospitalised every week. Parents, teachers and friends are often unaware of what is going on, and it's an issue that affects every class in society. This insightful documentary focuses on the taboo subject of teenage self-harm. Cut Up Kids follows three adolescents who hurt themselves as a way of coping with their problems. Fifteen-year-old Beth suffers from arthritis and started cutting herself with a scalpel after being bullied at school. Privately-educated Tor began cutting herself after feeling under pressure to achieve good grades and Gary, now aged 20, has been self-harming since he was sent to a children's home aged 13. This emotional programme follows these young people on their journeys to solve their problems and heal themselves."


DOWNLOAD : 
http://hotfile.com/dl/171257601/5956a87/Cut_Up_Kids_(2007).part1.rar.html
http://hotfile.com/dl/171265671/4051343/Cut_Up_Kids_(2007).part2.rar.html

0 comments:

Related Posts with Thumbnails