Friday, March 5, 2010

Saopštenje Anarhosindikalističke Inicijative povodom optužnice za međunarodni terorizam


Postavljam ovo saopštenje ovde samo iz razloga što znam da o ovome nećete imati prilike da budete obavešteni na državnim medijima (B92, RTS, PINK i ostali štampani). Dalje, iako ne delim veliki broj stavova sa ASI-ijevcima, ipak su neki od uhapšenih moji jako dobri drugari još iz 90-ih kada smo pokretali celu tu anarhističku priču u Beogradu u okviru GLIB-a (Grupa za Libertersku Inicijativu Beograd), da bi početkom novog milenijuma logično došlo do podela, jer gde su anarhisti tu su i podele, pa se sve to razgranalo, pa je tako od te jedne grupe nastao ASI i još par grupa da ih sad ne pominjem. Naravno, ja sam tu ostao po strani, ali uvek spreman da podržim svaku direktnu akciju. I da, moram da napomenem, i dalje ne mislim da su ovi naši domaći anarhisti dostojni tog naziva, znate na šta mislim, jer kad kažeš grčki anarhisti zna se šta je to, ali kad kažeš srpski anarhisti, to nekako deluje jadno, zar ne ? Ali opet na drugu stranu drago mi je da je stvar konačno počela da se kotrlja, znači nešto se ipak dešava. 10 godina se mudrovalo, proseravalo, i falaqrcu krenulo se u akciju, pa bilo kakvu. E sad jedino mi žao što će ova deca da zaglave gadnu robiju ako ta optužnica prođe, jer ja za Ratibora ne brinem, namazana je to faca, on će se snaći, ali ovi klinci, ja osećam da im nije bilo dobro kad su ih prvi dan doveli u CZ međ one ajkule, jer istraga u CZ-u je, verujte mi na reč, najgore mesto u Srbiji ako nisi kriminalac, a ovi klinci to definitivno nisu, tako da se nadam da su se do sad nekako snašli i pronašli svoje mesto u tom poretku ludilu, barem da ih niko ne cima, jer ipak je prošlo već tri meseca. Dakle, ovo što sledi je UNCUT saopštenje ASI-ja :

SAOPŠTENJE ANARHOSINDIKALISTIČE INICIJATIVE POVODOM PODIZANJA OPTUŽNICE ZA MEĐUNARODNI TERORIZAM

Pre tačno godinu dana, 6. decembra 2008. grčka policija je, po svedočenju očevidaca, bez povoda ubila petnaestogodišnjeg dečaka Aleksandrosa Grigoropoulosa. Ovaj događaj, zajedno sa sve većim socijalnim problemima i rastućom državnom represijom u Grčkoj, izazvao je niz studentskih i radničkih protesta, koji će, usled opšteg nezadovoljstva, prerasti u masovne nemire usmerene protiv države i vladajućeg sistema. Todoris Iliopulos, jedan od učesnika koji je uhapšen u protestima, započinje štrajk glađu zato što je, na osnovu lažnog policijskog svedočenja, duže od pola godine držan u zatvoru zbog optužbe da je učestvovao u demonstracijama. U trenutku kada Iliopulosov štrajk ulazi u četrdeseti dan, i kada njegovo zdravstveno stanje postaje veoma teško, u noći između 24. i 25. avgusta na Grčku ambasadu u Beogradu bačena su dva molotovljeva koktela i na fasadi ispisano zaokruženo slovo ‘A’, simbol anarhističkog pokreta. Tom prilikom je naprsao jedan prozor, a šteta na fasadi je, prema kasnijem uviđaju, sveukupno iznosila 18 evra. Zvaničnici ambasade su istog jutra izjavili da ambasada funkcioniše bez problema, i da je načinjena šteta neznatna. Odgovornost za ovu akciju preuzela je do tada nepoznata anarhistička grupa “Crni Ilija”, izjavivši da je to bila simbolična akcija u znak solidarnosti sa njihovim zarobljenim drugom Todorisom Iliopulosom.

Članovi beogradske grupe sindikalne konfederacije “Anarhosindikalistička Inicijativa” (ASI) Sanja Dojkić, Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa i Ivan Vulović, uhapšeni su 4. septembra pod sumnjom da su izvršili krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Uhapšen je i Nikola Mitrović, koji nije član ASI, a raspisana je i poternica za Ivanom Savićem, koji takođe nije član ASI. Hapšenje naših drugova izvedeno je na krajnje brutalan način, upadanjem u stanove bez naloga, i uz maltretiranje članova porodica. U trenutku kada se ceo slučaj prenosio na sud, odnosno kod istražnog sudije, tužilaštvo je odlučilo da započne istragu pod sumnjom da je izvršeno delo međunarodnog terorizma, za koje je zaprećena kazna od 3 do 15 godina zatvora. Šta je nateralo tužioce da prekinu dotadašnju istragu za izazivanje opšte opasnosti, za koju je zaprećena kazna do 5 godina, i dalje ostaje nejasno.

Ubrzo nakon ovog događaja započela je opšta medijska kampanja protiv anarhističkog pokreta i levice uopšte, pri čemu je predsednik Srbije, Boris Tadić, izjavio da se ‘’levi i desni ekstremizam moraju jednako tretirati i da neće biti posustajanja pred ekstremistima’’. U nekoliko pisanih medija izašla je dezinformacija da će Anarhosindikalistička inicijativa napadati policiju uoči “Povorke ponosa”, u znak osvete za svoje uhapšene drugove, u kojoj su se novinari pozivali na tobožnji ‘’zvaničan izveštaj službe državne bezbednosti’’. Ni u jednom mediju nije objavljen naš demanti.

Kako Boris Tadić uopšte ima obraza da govori o ekstremizmu, kad su upravo predstavnici sadašnje vlasti u Srbiji, na čijem je on čelu, ne tako davno posezala za akcijama mnogo ekstremnijim i nasilnijim od ovog benignog čina, koji je po svemu što je moglo da se zaključi iz istrage, imao simboličan karakter? Za paljenje američke ambasade, pri čemu je jedno lice izgubilo život, Tadićeva, Dačićeva i Dinkićeva vlast ‘’sudi’’ jedinom poznatom izvršitelju na osnovu nemerljivo blaže optužnice od one zbog koje su naši drugovi već tri meseca u zatvoru!

Nije tu reč o izjednačavanju ‘’levog’’ i ‘’desnog’’ ekstremizma, već o tome da država, pod pritiskom sve češćih radničkih štrajkova pokušava da se obračuna sa organizacijom u čijem je radu prepoznala mogućeg inicijatora predstojeće borbe protiv bahate neokapitalističke i bankarsko-tajkunske tiranije u Srbiji. Ujedno, ova lakrdija s hapšenjem i optužnicom ima za cilj da zaplaši sve koji će pokušati da u Srbiji pokrenu temu klasnog pitanja i socijalne pravde.

Posle tri meseca pritvora, gde su bili dozvoljeni kontakti samo sa advokatima i, jednom u petnaest dana, sa najužom rodbinom, protiv naših drugova je podignuta optužnica za međunarodni terorizam. Posebno je skandalozan zaključak optužnice, koju smo ovih dana dobili na uvid, u kome se jedan od osnova krivice izvodi iz činjenice da su optuženi - članovi Anarhosindikalističke inicijative!

Ovim proglasom se ograđujemo od svih dezinformacija koje se u javnosti plasiraju protiv nas, i još jednom naglašavamo da ASI nije organizacija koja promoviše nasilje, već sindikalna organizacija koja se bavi radničkim i klasnim pitanjima. Nećemo dopustiti da državna i policijska propaganda nastave da vrše teror nad našim članovima!

Naši drugovi nisu teroristi!
Naši drugovi su Anarhosindikalisti!
Beogradska lokalna grupa ASI
SLOBODA ZA ANARHISTE, SMRT POLICIJI, DRŽAVI i NJENIM LAŽLJIVIM MEDIJIMA na čelu sa TV B92 i RTS-om !

7 comments:

Anonymous said...

Koliko je strasno ovo sto se desilo, toliko je gore sto se mediji ni ne trude vise cak ni da lazu i stavljaju ih u kos sa najgorim svetskim terosistima!!! Bojim se da ce zaista svi gadno najebati kako bi se dao "primer". Koliko bi onda realno mogli godina da im svale na grbacu ako prodje ova lakrdija zvana "medjunarodni terorizam"?
Ovo sto se desava je toliko zalosno i strasno i niko rec da kaze. Prve vesti su kako je neko nekog napao zbog kisobrana, jbt! Horor!

son of man said...

Pa evo, po zakonu je propisana kazna za to delo od 3 do 15 godina. Naravno tu su olaksavajuce okolnosti sto niko od njih ranije nije osudjivan nit bilo sta slicno krivicno, i da je neko lakse delo u pitanju dobili bi uslovnu kaznu, ali posto je ovako zajebano delo ja mogu samo da se nadam da ce ta optuznica pasti, jer i 3 godine je puno da se robija po ovim nasim kazamatima. Mada opet kazem, nisam siguran sta ce biti jer niko do sad nije bio terecen za to delo, evo cak i one vehabije ja mislim da to nisu imale u optuznici, nek me neko ispravi.

schraff said...

Da li na ovom blogu moze da se cuje i neko kriticko misljenje ili je ovo mesto gde se istomisljenici medjusobno potapsavaju po ramenima. Za sada sticem utisak da je ovo drugo, buduci da moj poslednji komentar nije "approved".
Lako je tako biti anarhista.

Davor Nikolić said...

Meni se čini da je optužnica protiv vehabija obuhvatala i terorizam. Ali ovo sa anarhistima ima da padne žešće... Barem ja tako zaključujem gledajući bostonske advokate na prvom kanalu.

Anonymous said...

Hah, "drzava se bori i protiv levog i protiv desnog ekstremizma" bi imalo smisla da je drzava uopste na nekoj "sredini"... kakav status quo se brani ako je trenutni mentalitet zasnovan na krajnje desnim ubedjenjima? Ali trenutno drzava i desnicari imaju zajednickog protivnika, narocito od ovog skorasnjeg uzdrmavanja kapitalistickog sveta.

A skroz mi se svidja tvoj komentar o domacim anarhistima... Kao da ni ne postoje, za razliku od "Firera" [lol] ili navijaca Urosha o kojima je redovno obavestavana javnost, pa i mogu da dobiju support veci od porodice i prijatelja.

son of man said...

@schraff - komentar ti nisam odobrio iskljucivo zbog onog vredjanja na pocetku, i zbog onih "naredbi" tipa : A sad lepo obrisi ovo i slicno. Pa pobogu nije ovaj blog javno dobro, nego privatan, dakle ja pisem ovde samo i iskljucivo sta se meni snilo. Dakle, ako cu da prozivam Brankicu sto radi za drzavu i muriju to je moja stvar. I ne, nisam anarhista, daleko od toga, vise sam lone gunman...

@Anonimni - overi i ovaj tekst, isto se radi o anarhizmu u Srba :
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/10/uocite-razlike-antifa-i-anarhisti-preko.html

TripAtBrain said...

Drugovi,budimo iskreni.Radi ona i za nas...
Hvala za ovaj text,dobro ce mi doci koja informacija jer nigde nista o ovome nema.

Related Posts with Thumbnails