Friday, March 19, 2010

Satan Rides the Media (1998)

Director:
Torstein Grude


Ovaj norveški dokumentarac se bavi slučajem Varg Vikernesa, inače čoveka koji stoji iza norveškog black metal benda Burzum, ali je svirao i bass u Mayhemu. Odma' napominjem da ovo nikako nije priča o Black Metalu, već o akcijama koje je počinio Varg i na taj način dobio nezapamćenu medijsku pažnju, te samim tim izveo black metal na svetsku scenu.

Film se bavi na prvom mestu paljenjem crkava, što je naravno awesome akcija, gde je Varg u periodu '92 na '93 navodno podmetnuo požare u nekoliko crkava, od kojih su neke izgorele do temelja, ali nisam baš najsigurniji da je odgovoran za baš sve paljevine, malo mi je to prenaduvano. Ono što mu je zapečatilo karijeru, ili je zapravo započelo, je ubistvo gitariste Mayhema, Øystein Aarsetha. Posle te akcije su ga navatali, i 1994. osudili za ubistvo i 4 paljevine na 21 godinu zatvora, a njegova popularnost je samo rasla, i tu me priča dosta podseća na slučaj Richarda Ramireza, dakle, skroz isti notorious celebrity fazon.

I u zatvoru je nastavio da pravi muziku za svoj one-man bend Burzum, i da izdaje albume, što nama iz ove pozicije zvuči ko fantastika, ali u norveškim zatvorima je to zaista moguće, tako da je Varg nastavio svoj rad, i evo prošle godine je izašao na slobodu i sad će moći komotno da naplati sve te godine iza rešetaka. Ovaj film se, kako mu samo ime kaže, najviše bavi tom medijskom pomamom oko satanizma, i sličnim paranojama koje mediji vole da stvaraju, a koje su išle na ruku Vargu i ljudima oko njega, te umesto da im naškode od njih su napravili prave zvezde. (50 min)

"Satan rir media (Satan Rides the Media) is a 1998 Norwegian documentary by Torstein Grude. The film covers the controversy that surrounded black metal musician Varg Vikernes in the early 1990s, who not only has been tied to a series of church arsons in Norway, but received widespread media attention for the admitted murder of Mayhem band member Øystein Aarseth."

Download :
http://rapidshare.com/files/41418919/Satan_Rides_The_Media_By_sXcAp_.part1.rar
http://rapidshare.com/files/41428667/Satan_Rides_The_Media_By_sXcAp_.part2.rar
http://rapidshare.com/files/41483988/Satan_Rides_The_Media_By_sXcAp_.part3.rar
http://rapidshare.com/files/41490062/Satan_Rides_The_Media_By_sXcAp_.part4.rar
http://rapidshare.com/files/41497252/Satan_Rides_The_Media_By_sXcAp_.part5.rar
http://rapidshare.com/files/41504700/Satan_Rides_The_Media_By_sXcAp_.part6.rar
http://rapidshare.com/files/41513318/Satan_Rides_The_Media_By_sXcAp_.part7.rar
http://rapidshare.com/files/41513649/Satan_Rides_The_Media_By_sXcAp_.part8.rar


Pass : www.bunalti.com

2 comments:

Iva M. said...
This comment has been removed by the author.
Beli Luk said...

Odlican dokumentarac! Bio je na piratebay-u torent sa osam blek metal dokumentaraca, i svi su dobri (pretpostavljam i onaj na norveskom).
Inace, novi Burzum, Belus, ovogodisnji, je najbolji do sada. Za svaku preporuku!

Related Posts with Thumbnails