Saturday, March 13, 2010

The Six Degrees of Helter Skelter (2009)

Director:
Michael Dorsey


Scott Michaels, jedan od najfanatičnijih murderabilija kolekcionara (pogledati dok. Collectors) vodi nas na krvavo virtuelno hodočašće kroz LA i okolinu, sve do Doline Smrti i Barker Rancha. Naravno, tema su Helter Skelter ubistva iz '69, ali ne samo to nego i sva bitnija dešavanja pre i posle ubistava, dakle tračevi, trivije, videćete npr. klub u kom su se upoznali Sharon Tate i Jay Sebring a kasnije i smuvali, pa onda gde i kako je Čarli upoznao Denisa Wilsona iz Beach Boysa, a zatim i producenta Terija Melčera, otkud uopšte Abigail Folger i Wojciech Frykowski u Cielo Drive-u, i da li je stvarno bilo žurke to veče na kojoj se bahato cepala gudra, na koga je Polanski prvo posumnjao kada se vratio iz Londona, kako danas izgledaju sve te lokacije, a kako su nekad izgledale, na prvom mestu Cielo Drive, zatim kuća porodice LaBianca, pa kuća gde je Bobi Beausoleil uz asistenciju pokojne Susan Atkins ubio Gerija Hinmana, zatim okultni Spahn Ranch, i još gomila lokacija, al' baš-baš gomila. Autori ovog surovog materijala, Michael Dorsey i Scott Michaels, su se baš svojski potrudili da ništa ne propuste a što je jako bitno za sve nas koji verovatno nikada nećemo imati priliku da posetimo SAD i vidimo sve to uživo.

Ono što još mora da napomenem su video snimci 10050 Cielo Drive-a koje su načinili Nine Inch Nails dok su tamo neposredno pre rušenja kuće snimali svoj album The Downward Spiral iz '94, zatim sve one gruesome fotke koje do sad zbog cenzure nismo imali prilike da viđamo po dokumentarcima, onda izveštaje sa autopsija svih žrtava, posetu Barker Ranchu dok je još bio čitav, dakle pre požara u maju ove godine, i još mnogo toga, al' zaista mnogo, glupo mi da sad sve nabrajam, jer ko što rekoh ranije, ovde ima više likova i događaja no u bilo kojoj TV sapunici. Uglavnom, dokumentarac na koji sam dugo čekao i koji je ispunio sva moja očekivanja. Dakle čista 10-ka za fanatizam Scotta Michaelsa, a inače to je isti onaj lik koga je tužilac Vincent Bugliosi prozivao nedavno da jedini on tačno zna gde su u pustinji zakopana tela preostalih navodnih žrtava Čarlijevog ganga. Naravno, o tim žrtvama se ništa konkretno ne zna, i može samo da se nagađa, tako da je sve ostalo samo na prozivkama po medijima. Snimci napuštenog Barker Rancha uz realnu creepy crawl muziku u pozadini čine ovaj dokumentarac pravo jezivim, jedinim na ovu temu koji me je zaista uzdrmao. (105 min)

IMDB

"Filmmaker Michael Dorsey and Hollywood historian Scott Michaels offer this chilling examination of the notorious Manson Family killings, guiding viewers through scenes of the 1969 crime spree and other locations associated with Charles Manson's cult. Featuring rare photographs and recordings of Manson and his followers, this program also investigates never-before-published autopsy reports and other materials that shed new light on the murders."

"The Six Degrees of Helter Skelter" walks in the footsteps of the Manson Family, visiting over 40 locations related to the infamous Tate/LaBianca murders, and tying together the dozens of odd connections between Charles Manson and the Hollywood elite. Entertainingly led by famous Hollywood historian Scott Michaels (E!'s 20 Most Horrifying Hollywood Murders, Dearly Departed: Vol. 1, FindADeath.com), this epic documentary employs never-before-seen autopsy reports (analyzed with the help of the Los Angeles Department of the Coroner), dozens of rare photographs, original Manson Family music recordings, and modern-day visits to the locations where the action went down, in the most complete retelling of the Manson Murders ever put on film."


3 comments:

cutter said...

Dobar je 6 stupnjeva... od starta se vidi da je Majkls pažljivo ispisao pasuse koje prezentuje, i brzo postaje jasno da se sa opšte poznatih informacija ide u detalje, i to baš u. Ovaj uradak se ističe nabrajanjem svega onoga što druga bavljenja Familijom nisu. Utisak hodočašća je neminovan, čovek ipak kombijem razvozi turiste na neku morbidnu turu po Holivudu, a ovde pokazuje kuće u kojima su živeli počinioci, žrtve, i oni kojih se slučaj ticao, pa i mesta na kojima su stajale kuće koje je vreme izmenilo ili pojelo. Sve do komada vazduha koji je Menson zauzimao dok se krio u kredencu koji tamo više nije. Gomila stvari za koje u nekom ozbiljnijem i boljem dokumentarcu ne bi bilo mesta, ali je pozitivno što je ovde cilj jasno postavljen, da se ono u zapećku stavi u prvi plan. Takav trud je daleko od uzaludnog. Šta drugo očekivati od čoveka koji skuplja i bez greške raspoznaje krhotine bazena, kamina, rđu iščezlog ranča i druge relikvije svoje opsesije?

son of man said...

The Six Degrees of Helter Skelter (2009) - new MU link added!

son of man said...

The Six Degrees of Helter Skelter (2009) - NEW TORRENT LINK ADDED!

Related Posts with Thumbnails