Wednesday, March 31, 2010

Witch Hunt (2008)

Directors:
Don Hardy Jr.
Dana Nachman


Dokumentarac o tome šta se zgodi kada ambiciozni okružni tužilac poželi da se dokaže, pa upregne lokalnu muriju i socijalne radnike da bi optužio nevine ljude za dela koja nisu počinili. Preko 30 mladih roditelja uhapšeno je 1984. godine u gradiću Bakersfieldu, država Kalifornija, pod optužbom da su seksualno zlostavljali svoju sopstvenu decu. Murija se naravno, po starom dobrom običaju, nije libila da izmami svedočenja od dece po bilo koju cenu, tako da su na suđenju deca opušteno svedočila protiv svojih roditelja, a sve to pod pritiskom socijalnih radnika. Film prati 3 porodice gde su oba roditelja završila u zatvoru, a zna se kako pedofili prolaze na takvim mestima, tj. ne znaju baš svi, vladika Pahomije i otac Ilarion npr. ne znaju. Uglavnom, neki od roditelja ovde su osuđeni i na 300 i kusur godina robije, sa pravom na pomilovanje 2110. i slične nebuloze, ali deca su falabogu vremenom porasla pa su počela da pričaju šta se zapravo dešavalo u muriji i na suđenju, i kako su i na koje načine prisiljavana da lažu a sve u cilju podizanja optužnica.

Nažalost ni to nije pomoglo, pa je u jednom slučaju trebalo da prođe i 20 godina da bi se ukinula presuda. E sad, zamislite samo tu muku, da sediš 2 banke na mardelju za nešto što nisi počinio, i da te svi posmatraju ko najveći scum of the earth. Naravno, priča ima hepi end, ako to uopšte može tako da se krsti kad ti država na ovaj način uništi život, dakle, svim osuđenima su na kraju ukinute presude, ali je ostao gorak ukus u ustima, i to ne gorak ukus, nego ukus za jebanje majke majčine nekome, ali ovi ljudi nisu u tom fazonu, srećni su samo zbog činjenice da su konačno izašli iz pakla San Quentina i sličnih zatvora, da su konačno slobodni. Kako to obično biva, i pored 34 ukinute presude, niko još nije odgovarao za ovo ZLO i nepravdu, okružni tužilac se pravi lud, ali eto barem postoji ovaj dokumentarac kao neka uteha. U ulozi naratora se pojavljuje Sean Penn, koji je i izvršni producent ovog dokumentarca, a i muzička podloga je full. Jako potresno, a samim tim i odlično, i ako vam se svidi ovaj rad obavezno pogledajte, ukoliko već niste, i genijalne dokumentarce The Trials of Darryl Hunt (2006) i Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996). (91 min)


IMDB

"Executive Producer Sean Penn presents "Witch Hunt," a gripping indictment of the American justice system told through the lens of one small town. Voters in Bakersfield, California elected a tough on crime district attorney into office for more than 25 years. During his tenure he convicted dozens of innocent working class moms and dads. They went to prison, some for decades, before being exonerated. He remains in office today. This story on a micro level mirrors what the US has experienced over the last eight years. When power is allowed to exist without oversight civil rights are in jeopardy."




Download :
http://www.megaupload.com/?d=NI3WZE6B
http://www.megaupload.com/?d=G0WUJVP4
http://www.megaupload.com/?d=9WXK0JB4
http://www.megaupload.com/?d=FXR75V60

0 comments:

Related Posts with Thumbnails