Wednesday, March 10, 2010

Join Us (2007)

Director:
Ondi Timoner


Dokumentarac o religijskim kultovima, ili kako se to kod nas pogrešno naziva, sektama. E sad zašto je pogrešno koristiti izraz sekta ? Zato što je sekta po definiciji manja verska organizacija koja se ovojila od veće, što znači da je i hrišćanstvo na početku bilo sekta koja se odvojila od judaizma, i tako redom, katoličanstvo, protestantizam, itd. Znači, nije svaka sekta po difoltu opasna, ali na drugu stranu religija uopšte je jedna zajebana stvar, pa ako ćemo da gledamo koje organizacije su nanele više zla čovečanstvu, to su sigurno ove mejdžor religije, dakle hriščanstvo, islam, judaizam itd. a ne tamo neki marginalizovani Jehovini Svedoci, Hare Krišna, Mormoni, Adventisti i ostali, ali se naravno mnogo više piše o sektama-kultovima kao pogubnim, jer onaj koji je na vlasti prezentuje svoju verziju istine. Uglavnom, ide ta priča kao da sekte odvajaju ljude od porodice, od društva, pa im ispiraju mozak, a upravo ista stvar se dešava i u pravoslavlju po manastirima, ali to je kao OK. I sutra kad bi npr. većinska religija bila Jehovini Svedoci, tada bi to bilo prihvatljivo, a ovi pravoslavci bi bili posmatrani ko sektaši-ziloti koji otimaju decu-srpčad, te ih vode u manastire po vukojebinama, da im temeljno operu mozgiće.

E sad, šta je to kult ? Postoji kult ličnosti, kult ovoga, kult onoga, ali religijski kultovi su zajebani jer sve to na početku izgleda lepo, slavi se bog i slično, ali u jednom trenutku lider kulta odluči da sebe proglasi mesijom ili inkarnacijom, ili samim bogom čak, i tu onda počinje ludilo, pa tako imamo primere Šoko Asahare, Loze Davidijanaca i Dejvida Koreša, onda onaj lik iz Heaven's gate-a, Džim Džouns i Hram Naroda, i još brdo, znači, sve su to likovi koji su plasirali priču kako su baš oni bogom dani, i kako samo oni mogu da povedu svoju pastvu ka spasenju.

Ovaj dokumentarac se bavi samo jednim u nizu hrišćanskih kultova kojim obiluju SAD, pod nazivom Mountain Rock Church, gde je pastor isto tako "odlepio" i počeo svašta da radi, a 4 porodice, sa sve sitnom decom, iako su napustile kult, i dalje trpe posledice višegodišnje manipulicije, te odlaze u centar za "deprogramiranje", gde im stručnjaci objašnjavaju kako funkcionišu kultovi, i po kom principu vođa uspeva da manipuliše tolikim brojem ljudi. Jako zanimljiv insajderski look, skroz edukativno, a možemo da čujemo i drugu stranu priče, tj. ovog "gurua" i ekipu koja mu je ostala odana, a u igri je i seksualno zlostavljanje, dakle, full. Inače, muziku za film je radio genijalni Sufjan Stevens tako da to skroz upotpunjava atmosferu. (97 min)

IMDB

"Dig! director Ondi Timoner takes the helm for this cinéma vérité-style documentary concerning the flight of four families from a tyrannical, pseudo-Christian pastor and their subsequent attempt to seek justice for the role he played in destroying their lives. After safely escaping the South Carolina compound of the religious zealot who calls himself the most perfect representation of humankind alive, the families all check into Wellspring -- a respected cult-victim treatment facility. As the deprogramming of the former cult members commences, councilors gradually discover just what it was that prompted the escapees to sacrifice their entire lives for the benefit of a church that used religion to dominate them in every possible way imaginable. But this is only the first step in their slow road to recovery, because in order to gain a true sense of closure and ensure that justice is served, these former cult members will travel back to the community they once built and confront the man who took control of their lives face to face."

Download :
http://rapidshare.com/files/374333865/Join_Us.part01.rar
http://rapidshare.com/files/374355293/Join_Us.part02.rar
http://rapidshare.com/files/374377863/Join_Us.part03.rar
http://rapidshare.com/files/374398053/Join_Us.part04.rar
http://rapidshare.com/files/374413196/Join_Us.part05.rar
http://rapidshare.com/files/374425565/Join_Us.part06.rar
http://rapidshare.com/files/374433981/Join_Us.part07.rar
http://rapidshare.com/files/374440742/Join_Us.part08.rar
http://rapidshare.com/files/374447429/Join_Us.part09.rar
http://rapidshare.com/files/374449672/Join_Us.part10.rar

5 comments:

Anonymous said...

part 6 je dolje. možeš ga uploadat ponovno?

son of man said...

Ne ide to tako, moro bi ceo film iznova da uploadujem, stoga evo ti drugih linkova.

Anonymous said...

puno hvala!

Anonymous said...

Could you please re-up part 6? It'd be greatly appreciated...

son of man said...

Part 6 works, try again.
http://rapidshare.com/files/374425565/Join_Us.part06.rar

Related Posts with Thumbnails