Friday, March 19, 2010

The Amish - How They Survive (2005)

Na samom početku prošlog veka bilo ih je jedva 5000, da bi 2000-te dostigli cifru od 200.000 duša u 25 država SAD-a i jednoj kanadskoj provinciji, a pored toga njihova populacija se udvostručuje svakih 20 godina. Koreni im vuku iz Švajcarske 1693. godine, kada se Jakob Ammann odvojio od anabaptističke crkve poznatije kao Menoniti, a svi koji su krenuli za njim nazvani su Amiši. Ali i Amiši su među sobom podeljeni, tako da svaka parohija odlučuje za sebe koja će pravila da poštuje tj. na koji način će tu da se živi.

Neki Amiši su čak prihvatili moderne poljoprivredne mašine umesto standardnog "konj vuče ralo" fazona, a negde je dozvoljen i traktor ali da se koristi samo na njivi. Naravno, sve je to urađeno iz razloga jer amiške poljoprivredne farme nikako ne mogu da se takmiče sa modernim, i u velikom su minusu, a sve to vodi ka laganoj modernizaciji. Amiši su takođe poznati u SAD po ručno pravljenom nameštaju, i postali su bukvalno brend za sebe.

Pošto ne smeju da koriste struju Amiši se dovijaju, pa tako ulaze u ortačke biznise sa ljidima iz spoljnjeg sveta, tako da taj tehnički deo posla (kompjuteri, struja, telefoni itd.) odrađuju njihovi partneri. Namazano, zar ne ? Iskustvo govori iz njih, nema šta. Naravno, nisu svi u tom fazonu, negde su ekstremniji u tim pravilima, od parohije do parohije. Uostalom ovde ćete videti kako sve to funkcioniše, ja sam samo malo zagrebao.

Uglavnom, poenta je da su Amiši jako vredna ekipa, non-stop nešto rade, tako da i ukoliko im biznis nije toliko profitabilan oni će preživeti, jer ne zavise od spoljnih faktora, a i što je još bitnije jako su prilagodljivi. Pored toga jako su dobri za zapošljavanje, jer su poznati kao veoma revnosni i sve što ide uz to, te vrlo lako dobijaju poslove gde god se prijave. I svaka amiška porodica mora da ima konje, pa čak i ona koja se ne bavi poljoprivredom, jer im je to jedini dozvoljeni vid prevoza, to ili peške, nema druge.

Tu nema struje ni u najavi, tako da svi aparati po kućama rade na gas, dakle, lampe, šporeti itd. Jako, jaaako zanimljivo, jer gledali smo do sad par igranih filmova gde je bilo pokušaja da se prikažu Amiši, ali to nije ni približno pravoj slici. Pored ovoga, jako je zanimljivo pogledati i dokumentarac Devil's Playground (2002), koji se bavi tinejdžerima u amiškim redovima, kojima je dat izbor, da se priklone modernom svetu ili da se vrate svojim korenima, i sa te strane to je jako liberalno, zapravo skroz nečuveno kada su u pitanju tako te izolacionističke religijske grupe. Znači, full rispekt za Amiše. (50 min)

"The Amish live far outside the cultural mainstream. During the last century, they grew from 5,000, inhabiting a handful of states, to 200,000 souls living in 25 states and one Canadian province. Preferring community to technology, the Amish live their lives in close fellowship with each other. Within their religious communities, everyone agrees on what technologies to adopt, what clothes to wear and what horse-powered transportation to drive. A decade ago, approximately 90% of Amish earned their incomes from farming operations. Today, in some communities, less than 5% do so. Learn how the Amish have successfully responded to a tightening agricultural economy. See how their strict adherence to community values contributes to their doubling in size every 20 years. This documentary takes you on an intimate journey into Ohio Amish life and culture. You will discover how rapid growth and economic pressures threaten their community. You will also meet a people who, as a result of creative disengagement with the culture around them, thrive. Sixty years ago, the Amish were consigned to disappear, swallowed by modernity. Today they are thriving as never before, spiritually and sociologically. The film brilliantly documents that process."


DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=W1HVJBDC
http://www.megaupload.com/?d=6C5RYPTC
http://www.megaupload.com/?d=CCC3QG1E

0 comments:

Related Posts with Thumbnails