Monday, March 29, 2010

Kolt 15 GAP (1971)

Directors:
Jovan Jovanovic
Miodrag Milosevic


Od autora genijalnih filmova Mlad i zdrav kao ruza (1971) i Pejzaži u magli (1984), evo jednog crnotalasnog dokumentarca. Pa kaže :

"Kolt 15 GAP je nastao posle filma "Mlad i zdrav kao ruža". Film Kolt 15 GAP je na klasičnoj Jovanovićevoj liniji iz tog perioda: analiza kontradikcija jugoslovenskog puta u socijalizam i jugoslovenskog društva toga vremena. Dok je u "Izrazito Ja" i "Mlad i zdrav kao ruza" lik koji nas je vodio kroz društvene prilike toga doba bio izopšteni Jugosloven od oko dvadeset godina, delinkventnog ponašanja, zbunjen i sklon agresivnim ispadima, u Koltu imamo sredovečnog radnika iz unutrašnjosti Srbije koji je pogođen krizom sa kraja '60-ih i koji ima što šta da zameri licemernoj vladajućoj nomenklaturi. On odlazi na zapad u pokušaju da reši svoje socijalno pitanje, ali ubrzo se uverava da ni tamo nije sve sjajno, te se vraća ovde sa zaključkom da "radni narod svuda biva nasamaren", bez obzira na dominantnu podlogu vladajuće ideologije.

Kao i ostali Jovanovićevi filmovi iz toga doba, i ovaj je bio sklonjen od šire publike i to sa vrlo dobrim razlogom: negde pred kraj filma, glavni protagonist odlazi ispred fabrike i postavlja radnicima dva pitanja: "Da li ste zadovoljni svojim zaradama?" i "Da li znate ko je Karl Marks?". Zaključci koje on odatle izvlači su dosta zanimljivi. Ovo je film koji nikad nije javno prikazan u SFRJ."

IMDB

Download :
http://rapidshare.com/files/366858986/Jovan_Jovanovic_-_Kolt_15_GAP__1971_.part1.rar
http://rapidshare.com/files/366858989/Jovan_Jovanovic_-_Kolt_15_GAP__1971_.part2.rar
http://rapidshare.com/files/366885549/Jovan_Jovanovic_-_Kolt_15_GAP__1971_.part3.rar
http://rapidshare.com/files/366885557/Jovan_Jovanovic_-_Kolt_15_GAP__1971_.part4.rar
http://rapidshare.com/files/366901128/Jovan_Jovanovic_-_Kolt_15_GAP__1971_.part5.rar

9 comments:

Dejan Ognjanovic said...

TO, SINKO!
BRAVO.

peramitic said...

izvrsno. ne znam gde ga nadje, ali svaka cast

Unknown said...

Stvarno gde nadje ovo? Biće 40 godina kako je snimljeno a istorija se ponavlja ...
Pirke

Unknown said...

Abraxas, skinuo sam 5 delova ovog fantasticnog filma, ali ne znam kako da sve spojim nakon extract.
Daj mi instrukcije.
Hvl
Radisa

son of man said...

Imas WINRAR program ? Otvoris prvi fajl u WINRARu i raspakujes film tj. spojis ga. Ako nemas WINRAR skines ga sa NET-a. Valjda si to pito ?

Unknown said...

Ja sam taj film gledao 1973, znaci stariji sam covek iz vremena pre interneta. Sve sam skinuo u 5 rar fajlova. Kad radim extract vidim da svi delovi imaju isto ime, pa winrar hoce da prebrise onaj prvi? Kako da raspakujem 5 delova i spojim film?

son of man said...

Ma samo ti uradi desni klik na prvi RAR fajl pa extract files i ne brini nista, nece da ga prebrise, imaces AVI fajl spojen, ja ti obecavam.

Unknown said...

Molim vas da neko obnovi linkove. Hvala!

djura11 said...

Pojavio se kanal Jovana Jovanovića na YT https://www.youtube.com/channel/UC5I_w_Vlkj5fkqqD3U_pGwQ. Zvanični ili ne ima i kratke dok. filmove koji ranije u njegovim biografijama nisu ni navođeni. A verzija Pejzaža u magli je oko 10 minuta duža od one koja kruži netom tj. zvanične. Pošto sam je pogledao, primetio sam da se radi o par scena koje su isečene tj. skraćene pri čemu scene sa sečenjem vena Ane Marije koja je prethodila pronalasku u kadi porodične uopšte nema u završnoj verziji. Jedina mana je loš zvuk tj. prokleti VHS rip. Pravi DVD i nema, u stvari ima ali to je samo malo poboljšan VHS. Bilo bi vrh kada bi film bio restauiran kao Maratonci.

Related Posts with Thumbnails