Monday, March 29, 2010

Who the #$&% Is Jackson Pollock? (2006)

Director: Harry Moses

Jedna baka, a u privatnom životu trakdrajverka, da ne kažem kamiondžija, kupila je svojoj prijateljici sliku za 5 dolara. Pošto je slika bila prevelika da uđe u prikolicu, baka ju je turila na prodaju u svoje dvorište, znate one američke garage-sales, što se kaže, i jednog dana naišao lokalni nastavnik umetnosti i reko joj da tu sliku ko da je slikao Jackson Pollock lično, ali pošto nije ekspert ne može da joj potvrdi. Tu baba izgovara ključnu rečenicu, "Who the fuck is Jackson Pollock?" i počinje prava drama, jer Pollockove slike koštaju na 10-ine miliona dolara, a ova njena bi mogla da dosegne cenu i do 50 miliona, ali kako utvrditi da je to zaista njegova slika kad nema ni potpisa ni ničega ?

Baba je dovela razne eksperte za umjetnine da procene sliku ali su joj svi govorili da je to zanimljiv rad u istom fazonu ali da definitivno nije Jackson Pollock. Svaki prosečan čovek bi se tu smorio i odusto, ali baba je bila uporna te je unajmila i forenzičare i još brdo kojekakvih akcijaša, koji umesto da su razrešili misteriju samo su je produbili, što je naravno odlično za dokumentarac jer do kraja filma ostaje otvoreno pitanje dal' je taj rad zaista Pollockov. Ukoliko vam se svidi ovaj dokumentarac (a 'oće) pogledajte i My Kid Could Paint That (2007). (74 min)


IMDB

"Who the #$&% Is Jackson Pollock? is a documentary following a woman named Teri Horton, a 73 year old former long-haul truck driver from California, who purchased a painting from a thrift shop for $5, only later to find out that it may be a Jackson Pollock painting; she had no clue at the time who Jackson Pollock was, hence the name of the film."



3 comments:

son of man said...

Who the #$&% Is Jackson Pollock? (2006) - new MU link added!

son of man said...

Who the #$&% Is Jackson Pollock? (2006) - NEW LINK!

juan said...

link broken. You can re-upload please?

Related Posts with Thumbnails