Monday, February 8, 2010

Bells from the Deep: Faith and Superstition in Russia (1995)

Director:
Werner Herzog

 

Herzog u Rusiji. Šamani, Raspućini, hrišćani i ostali pagani, od Sibira pa na ovamo. Ono što me baš obradovalo ovde je Alan Čumak glavom i bradom, al' i čuvenom fotografijom koja prenosi kosmičku energiju. Stariji se sigurno sećaju, početkom 90-ih u jednim nedeljnim novinama, možda baš u Ilustrovanoj Politici, redovno je izlazila njegova slika, pa su ljudi masovno to sekli iz novina i nosili uza se. Čak i moj deda je to šetao u džepu na košulji, 2 prsta da viri. Ja sam se smejao na to, ali u to vreme je sujeverje bilo jako popularno u Srba, naravno i danas je, ali tada su razni magovi iz Rusije pa i domaći vidovnjaci dominirali nad hrišćanstvom i uzimali ogromne pare narodu, pa ih je stoga SPCrkva proterala, pa sad samo ona mlati pare.

Ovde baš ima svakakih likova, jer takva je i Rusija, ali men' se najviše svideo kralj koji svira na crkvenim zvonima, kako to fanatično, posvećeno i veoma umešno radi, to je i hajlajt ovog filma, to i kad pop davi dete u koritu. Nisam rusofil, ali kad vidim ovaj napaćeni narod koji je zaista svašta preživeo ne mogu a da ne saosećam sa njim, jer u ovom delu sveta niko nije gore najebao u prošlom veku od Rusa, Poljaka, Ukrajinaca i ostalih slovenskih naroda iz tih krajeva, pa evo i dan danas oni žive u bedi i pate se po onoj zimi. Jebiga, šta ću, emotivan sam ko Drljača, to je jače od mene. (60 min)


IMDB

"Bells from the Deep is German director Werner Herzog's documentary investigation of Russian mysticism. The film is concerned with Jesus impersonators, exorcists and the legend of the lost city of Kitezh. This myth is about a city that was in peril of being destroyed by marauding Mongols, but whose citizens prayed for rescue. Hearing their prayers, God placed the city at the bottom of a deep lake, where it resides to this day. Some even say that one can hear the bells from the city's church."



8 comments:

Anonymous said...

Hello. Could you tell me the pasword for this film? Thank you.

son of man said...

This is the password, but try to type it, not copy/paste :
N!MrOd

Mr. Pexon said...

ali brate ovo je stvarno autentika. Meni su najjača ona dva "kineza" sa balalajkom i interesantnim vokalima.ali i sve te slike kako likovi najiskrenije veruju u sva ta sranja- pa otuda to sve verovatno i zaista radi.
Niko kao Herzog ne uspeva da uspostavi takav odnos izmedju onih koje snima i kamere..

Mr.Pexon said...

.. i na kraju isto pojanje kao i u "Encounters at the End of the World"

son of man said...

Bells from the Deep: Faith and Superstition in Russia (1995) - new MU link added!

son of man said...

Bells from the Deep: Faith and Superstition in Russia (1995) - NEW TORRENT LINK!

bege fank said...

čumak je bio u tv reviji :D a ovaj film mora da se pogleda!

Anonymous said...

Ja naivno mislio kako su zabranili te vidovnjacke emisije da se raja ne pljačka dok nisam procitao "pa ih je stoga SPCrkva proterala, pa sad samo ona mlati pare". Covjek uci dok je ziv tj. dok je abraxas blog ziv. Zivio.

Related Posts with Thumbnails