Saturday, February 6, 2010

Off the Grid: Life on the Mesa (2007)

Directors:
Jeremy Stulberg
Randy Stulberg

Mesa, 15 kvadratnih milja pustinje u državi New Mexico. Realna divljina. Trash verzija survivalizma, nema struje, nema tekuće vode, nema plata, nema penzija, ali i pored svega toga tu živi opušteno oko 400 ljudi. Murija tu ne zalazi, kaže lik, mi ovde ne zovemo 911, mi zovemo 357. Naravno to se ne odnosi na smarački bend ovog nacionalno onesvešćenog lika sa svetom misijom, da ga ne imenujem, no na oružije. Oni ne podnose vlast, ali vlast ih ni ne cima previše, jer to je vukojebina na sred pustinje, ko auto-otpad iz redneck horrora, ko će tu da im dođe ?

Ovde je svaka scena genijalna jer takav je i okoliš, zapravo to za ljubitelje trasha, možda se drugima ne svidi ali meni ovaj organizovani haos veoma prija. Tu je i jedan veteran zalivskog rata, koji je pored PTSP-a zaradio i rak u Kuvajtu. Zapravo tu živi dosta bivših vojnika, veterana. Onda ovaj drugi je u fazonu da 'oće svaki dan da vežba pucanje iz kalaša a da ga niko ne cima za to, pa je zato preselio celu svoju porodicu tu, sa sve decom školskog uzrasta, ali tu nema ni škole ni ničega, milina jedna.

Svako od njih nam na svoj način objašnjava filozofiju izolovanog života u pustinji. I svi puše marihuanu, tj. većina, jer to je mesto gde to opušteno može da se radi na javnom mestu, ko 90-ih po centru Beograda i svuda. Ali od prošle godine vlasti su počele da ih nadziru zbog toga pa je bilo i racija i velkih zaplena trave, a spalili su im i staklenike tj. green houses u kojima su gajili vutru ali i hranu. I sve ove face su skroz prajsles. Ljudi tu zapravo dolaze sa sviju strana da bi pobegli od civilizacije, i to zaista jeste neka verzija trash raja na zemlji, mada može da se nazove i post-apokaliptičnim rajem, jer realno tako će izgledati planeta Zemlja i život na njoj kad dođe do konačnog raspada ove civilizacije.

Na samo 5 milja od Mese se nalazi čuvena Rio Grande reka, tako da tamo odlaze da se okupaju, jer u pustinji jedva da ima vode. Čiča da je na slobodi on bi sigurno živeo ovde sa ovim ljudima, jer to je ta ista priča. Frka nastaje kada grupa odmetnutih klinaca anarhista i vegana pod nazivom "Nowhere kids" počinje da krade od svojih komšija, ali o tome više u filmu, neću da kvarim ugođaj. Odlična muzika, genijalan dokumentarac, must see. (66 min)


http://www.imdb.com/title/tt0920467/

"Twenty-Five miles from town, a million miles from mainstream society, a loose-knit community of radicals live in the desert, struggling to survive with little food, less water and no electricity, as they cling to their unique vision of the American dream."



DOWNLOAD : 
http://rapidshare.com/files/316099729/Off.the.Grid-Life.on.the.Mesa.2007-SMz.avi.001
http://rapidshare.com/files/316099726/Off.the.Grid-Life.on.the.Mesa.2007-SMz.avi.002
http://rapidshare.com/files/316099769/Off.the.Grid-Life.on.the.Mesa.2007-SMz.avi.003
http://rapidshare.com/files/316099459/Off.the.Grid-Life.on.the.Mesa.2007-SMz.avi.004

7 comments:

Anonymous said...

"ovde ne zovemo 911, mi zovemo 357" koliko ril, ovo u rep neki mora ide :A

son of man said...

Kako bi to zvucalo u nasoj verziji ? Ovde ne zovemo 92, ovde zovemo CZ88 haha, moze i 99 al taj je pandurski pa malo trulo :)))

Anonymous said...

ma ide :)

Ivan said...

otvara mi fajlove u neki cudan format- jel treba da ih spojim nekako?

son of man said...

Naravno, HJSplit se zove program, samo ukucaj u google, ima svuda...

Starsailor said...

Sjajan dokumentarac. Koliko god njihov zivot izgledao tezak, mislim da je hiljadu puta lepsi od ovog koji mi zivimo.

son of man said...

Apsolutno se slažem.

Related Posts with Thumbnails