Wednesday, February 17, 2010

Počelo suđenje beogradskim anarhistima

Pred većem sudije Dragomira Gerosimovića u Višem sudu u Beogradu danas je počelo suđenje grupi beogradskih anarhista koji su optuženi za međunarodni terorizam.

Prema navodima optužnice, Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Đokić, Ivan Savić i Nikola Mitrović bacili su u noći između 24. i 25. avgusta dva Molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu. Na zgradi je izazvana šteta, procenjena na 18 evra, a u napadu nije bilo povređenih.

Članovi i simpatizeri Anarhosindikalističke inicijative, kako su sami objasnili, na ovaj način su se solidarisala s grčkim studentom Todorosom Iliopulosom uhapšenim tokom protesta u Grčkoj decembra 2008. godine, koji je u zatvoru štrajkovao glađu.

Određujući beogradskim anarhistima prvi pritvor do 30 dana istražni sudija ih je osumnjičio za izazivanja opšte opasnosti, što je tužilaštvo posle istrage prekvalifikovalo u međunarodni terorizam.

Zbog neočekivano teške optužnice i višemesečnog pritvora, kao i zlostavljanja i ucenjivanja Kurepe u zatvoru, formirana je Grupa za monitornig suđenja, a više intelektualaca je otvorenim pismom tražilo njihovo oslobađanje i odbacivanje optužnice.

Za krivično delo međunarodni terorizam predviđena je kazan od 3 do 15 godina zatvora.


INFO in ENGLISH HERE!

3 comments:

irini said...

Umesto mog komenta hocu tvoj!

Cheeroky said...

Ja imam extreman komentar na ovo ali ću ga zadržati za sebe ;) Nego kaži mi imaš li na blogu one tri priče, kod nas su preveli kao ''3 NAJVEĆE SVETSKE PREVARE'' ili tako nekako. Tražim to jako dugo. Aj odgovori mi pliz čim možeš.

Pozdrav veliki, i morao sam da kupim externi HD zbog tvog bloga.. he.. Aj' živ bio

son of man said...

@irini - malo su im preterali sa tom optuznicom, pa bi stoga najrealnije bilo da ova optuznica padne a da im sude za neko lakse delo za sta bi kazna bila do godinu dana jer vec su 5 meseci u zatvoru. To je ono sto je realno za takvo delo i shtetu od 18 evra, ali naravno, druga je stvar sta je u interesu vlasti, mozda da putem njihovog primera posalju poruku svima da se takve akcije nece tolerisati, u tom slucaju su ga najebali. A i akcija im je jako glupo odradjena, samo za tu glupost ide godinu dana zatvora, jer sta ima 4-oro njih da ide da baca 2 koktela, to je padanje u najavi, jos bekstavo taksijem, pa jebote ceo Beograd zna da su taksisti najvece drukare i cinkarosi. Ako si na to mislila to je komentar, ako nisi postavi mi konkretno pitanje pa cu ti reci.

@Cheeroky - nemam na blogu al' mogu da potrazim po net-u, samo bolje bi bilo kad bi imao originalni naziv, kako se to pise na engleskom ? WORLD BIGGEST FRAUDS ?

Related Posts with Thumbnails