Wednesday, February 3, 2010

Kanehsatake: 270 Years of Resistance (1993)

Director:
Alanis Obomsawin

11. juli 1990. Provincija Kvebek, Kanada. Rezervat Mohawk Indijanaca pored sela-gradića Oki. Belci su na sred rezervata izgradili ogroman fensi golf teren, i tako ugrozili staro indijansko groblje koje se nalazi tik pored golf terena, a poterali su i stoku jer nije imala gde više da pase. Indijancima je dozlogrdilo i odlučili su da blokiraju zemljani put koji vodi sa glavnog puta ka golf terenima. Skupilo se baš dosta Mohawka, svi naoružani i maskirani, odlučni da ovaj put ne odustanu od odbrane svoje svete zemlje.

A onda je došla i policija, i naravno, policija kad se umeša odma' napravi još veće sranje, tako da je došlo do puškaranja koje me je podsetilo na Ruby Ridge incident, samo što je ovde murija imala mnogo zajebanijeg neprijatelja od usamljene porodice survivalista. Ovde su bili sve iskusni ljudi, pritom i ponosni ratnici, tako da je murija ubrzo krenula da bega bacajući usput suzavce, a pubovi su u tom divljem begu aka 'bešte noge usraću vas', ostavili dosta svojih vozila na izvolte Indijancima. Najjača scena kad gone pubove bagerom, prajsles! Odma' nakon ove frke Mohawks se odlučuju da radikalizuju protest i bagerom razbijaju sva pandurska vozila i od njih prave ogromnu barikadu ali ovaj put na glavnom drumu. I tu ima baš dosta onako moćnih scena, kakve se samo poželeti mogu kad je u pitanju dokumentarni film.

Nakon toga preko 1000 policajaca dolazi da opkoli odmetnike i dolazi do klasične opsade ko u Wacou, samo što su ovde odmetnici bili u šumi, štekovani iza barikade. Naravno, ovo je Kanada, i ovi pubovi nisu navikli na cimanja ove vrste, znači nisu tako nasilni ko komšije Amerikanci, jer ako ćemo iskreno Amerikanci bi u ovakvom slučaju u svom starom dobrom duhu poubijali sve redom i tako razrešili opsadu, a ne da se maltretiraju danima.

Na sve to, lokalno neindijansko stanovništvo, dakle tzv. Kanađani, meštani sela Oki, takođe prave pobunu, ali protiv Indijanaca jer su im blokirali sve puteve, pa u sukobima sa murijom koriste čak i molotovljeve koktele. Tako da se frka full intenzivira, i u celu ujdurmu se konačno uključuje i kanadska vojska, koja, videćete, nije nimalo naivna ko što bi naivan čovek mogao da pomisli. E tu tek počinje surova priča ovog dokumentarca jer ovo što sam opisao su tek prvih 15-ak minuta filma. Dakle, jedan od jačih dokumentaraca, čak jako jak, može se reći i genijalan. I provereno ulazi na Must See Before 2012 listu kad sledeći put budem dodavao naslove. Znači, kome se svideo Waco, ovaj dokumentarac nosi veoma sličnu tenziju, jer opsada traje čitavo leto, i ulazi u jesen. (119 min)


http://www.imdb.com/title/tt0107305/

"On a hot July day in 1990, an historic confrontation propelled Native issues in Kanehsatake and the village of Oka, Québec, into the international spotlight and into the Canadian conscience. Director Alanis Obomsawin endured 78 nerve-wracking days and nights filming the armed stand-off between the Mohawks, the Québec police and the Canadian army. A powerful feature-documentary emerges that takes you right into the action of an age-old aboriginal struggle. The result is a portrait of the people behind the barricades, providing insight into the Mohawks' unyelding determination to protect their land."



DOWNLOAD : 
http://hotfile.com/dl/171045384/ea9f07a/Kahnesatake_270_Years_of_Resistance.part1.rar.html
http://hotfile.com/dl/171053681/e12438d/Kahnesatake_270_Years_of_Resistance.part2.rar.html

5 comments:

Anonymous said...

ovo lici na srbe u krajini 90-tih...

Anonymous said...

LOL

son of man said...

haha, taj rad, balvan revolucija...

son of man said...

Kanehsatake: 270 Years of Resistance (1993) - NEW SINGLE JF LINK!

jonoshling said...

Another good one! Thanks son of man!

Related Posts with Thumbnails