Saturday, February 13, 2010

Glasba je časovna umetnost: Pankrti - Dolgcajt (2006)

Režija:
Igor Zupe

Odličan slovenački dokumentarni film koji se bavi prvim albumom legendarnih Pankrta pod nazivom Dolgcajt (Dosada), inače prvim pank albumom objavljenim u SFR Jugoslaviji. Zapravo dokumentarac se na prvom mestu bavi nastankom Pankrta, i uopšte klimom koja je vladala u Ljubljani pa i celoj Jugoslaviji krajem 70-ih godina, konkretno od '77 kada je bend održao svoj prvi koncert, pa naovamo. I film je zaista jako dobro urađen, toliko dobro da čak i ako nikad niste slušali Pankrte svideće vam se, možda baš zbog tog duha sa kraja 70-ih.

Evo ja npr. i nisam neki fan, jedina pesma koja mi se baš svidela je ona iz 'Dečka koji obećava', a ovo sve ostalo mi i nije nešto, jer što se mene tiče najjači domaći pank album je prvi album Discipline Kičme, Sviđa mi se da ti ne bude prijatno, e sad što velika većina ljudi radije prepoznaje Pankrte, Paraf, Pekinšku Patku i tako te bendove kao pravi pank to je isključivo iz razloga jer su oni u to doba jako ličili, da ne kažem kopi-pejstovali ono što se dešavalo u Londonu sa Sex Pistolsima i sličnima, i što je putem zapadnih medija predstavljeno svetu kao pank, dok ono što su Koja i Žika cepali niko drugi nije svirao na taj način, tako da nisi mogao da napraviš paralelu sa bilo kojim muzičkim pravcem, ali u biti Disciplina je bila suštinski pank, bar na prva dva albuma, jer pank je na prvom mestu ideja pa tek onda muzika, i svako može da skine Pistolse i da nabudži bend al' nije to TO. Dakle, jako jak dokumentarac, a tu je i BHS titl, pogledajte, najtoplije preporučujem. (46 min)

"Long play film "Glazba je umjetnost vremena, Pankrti - Dolgcajt" govori o 36 minuta i 6 sekundi dugoj prvoj ploči grupe Pankrti. Ploča je pesmama "Lepi in prazni", "Totalna revolucija", "Kdo so ti ljudje", "Jest sm na liniji", "Metka, Kruha in iger" i dr. krajem 70-ih godina prošlog stoleća kobno uticala na događanja na slovenačkoj i jugoslovenskoj rock sceni. U vreme sivila socijalističke svakodnevnice ona je bila prva velika punk ploča iza gvozdene zavese (uz prvi album Prljavog kazališta). Izašla je za kulturni praznik 1980. godine i slovenačku pop kulturu sinhronizovala sa dešavanjima na zapadu te ujedno odrazila stanje tadašnjeg vremena u kojem se mladež gušila u dosadi.

U središtu filmske strukture je ploča "Dolgcajt", a u središtu priče je čovek, koga je ta ploča promenila - Marin Rosić koji je imao u vreme izlaska ploče "Dolgcajt" 15 godina, a ostao joj je veran sve do današnjih dana. O prvim koracima Pankrta i njihovom prvom albumu uz članove grupe govore i akteri i ideolozi društvenih promena, tadašnji muzički novinari, muzički savremenici, mladi pankeri, koje je ploča obeležila sve do danas, a i pojedinci, koji su iskovali sudbinu Pankrta te potpomogli nastanku ove njihove presudne ploče (Igor Vidmar, Dušan Velkavrh, Aco Razbornik, Peter Mlakar, Esad Babačić (VIA Ofenziva), Darko Glavan, Stane Sušnik, Petar Janjatović, Borut Činč (Buldožer), Boris Leiner (Azra), Vladimir Arsenijević (Urbana gerila), Marjan Ogrinc, Dušan Kojić - Koja (Šarlo Akrobata, Disciplina kičme), Goran Lisica - Fox, Iztok Turk (Kuzle, Videosex...), Valter Kocijančič (Paraf), Meta Krese, Goran Jarnević (Indust-bag) i mnogi drugi). Ploča je uticala na čitave generacije muzičara i danas je jedna od najvažnijih ploča slovenačke popularne muzike."

Download :
http://www.megaupload.com/?d=R8U3O740

3 comments:

Wolfgang Krauser said...

da disiplina kičme :D
dečko, na stranu tvoji bendovi, pojma ti nemaš o punk rocku

son of man said...

Vaistinu, o punk rocku ne znam puno, moj domen je HCpunk.

Strahinja said...

Malo Koja preteruje sa nipodastavenjem Pankrta i Parafa,jeste istina je sto kaze da su oni kopija Engleskih bendova koji su svirali u to vreme.Ali ko da je Disciplina Kicme izmislila toplu vodu,meni jedino tsj prvi album sto moze da se slusa ali ni on me nije nesto posebno odusevio.

Bolji su i mi i Partibrejkersi i Orgazam od Discipline.

Related Posts with Thumbnails