Sunday, February 7, 2010

Obscene (2007)

Directors:
Daniel O'Connor
Neil Ortenberg

Ovo je priča o Barney Rossetu, čoveku koji se celog svog života borio protiv cenzure. Početkom 50-ih pokrenuo je izdavačku kuću Grove Press koja je izdala kultni roman Williama S. Burroughsa Naked Lunch, Tropic of Cancer Henrija Milera, zatim dela Samuela Becketta, onda moju omiljenu knjigu, The Autobiography of Malcolm X, i mnoge druge.

U to vreme Barney je sa svojom ekipicom tražio isključivo pisce čija dela niko drugi ne bi hteo da izda, a koja su po njima bila genijalna. Zatim je pokrenuo i magazin Evergreen Review u kojim je objavljivao recencije i radove raznih autora među kojima i Jacka Kerouaca i Allena Ginsberga. Zbog Ginsbergove pesme "Howl" je čak i suđeno izdavaču Lawrencu Ferlinghettiu, a na suđenju su čitani sporni delovi pesme.

I inače, 50-ih je ta cenzura svega i svačega pa i knjiga bila u zamahu, pa su tako u senatu 1955. održana i saslušanja povodom takve uvredljive literature. Prva na udaru je naravno bila pornorafija, i svaka knjiga sa takvim sadržajima bila bi cenzurisana. Najbolji primer za to je roman Lady Chatterley's Lover by D. H. Lawrence, koji je bio prepun seksa i izraza poput fuck, dick, cunt i slično, i zbog njega je takođe pokrenuta tužba protiv izdavača, ovaj put protiv Barneya.

Naravno, nije imao problem samo sa tom knjigom, nego i sa Tropic of Cancer i Naked Lunch, za koje je tužilac našao da su seksualno eksplicitne a samim tim i nepodobne za američku čitalačku publiku. Pričom o Barneyu, underground izdavaštvu i cenzuri, autor nam potura prajsles uvid u kontra-kulturu 50-ih, 60-ih, pa i 70-ih godina prošlog veka. (97 min)


IMDB

"A look at the life and work of American publisher Barney Rosset, who struggled to bring controversial works like "Tropic of Cancer" and "Naked Lunch" to publication."



DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=M1LXIT6W
http://www.megaupload.com/?d=6PUHU7R6

1 comments:

son of man said...

Obscene (2007) - new MU link added!

Related Posts with Thumbnails