Wednesday, February 17, 2010

The Smell of Burning Ants (1994)

Director:
Jay Rosenblatt


"Dečaci u većini slučajeva postaju dečaci tako što odbijaju da budu devojčice. Oni koji to ne shvate na vreme bivaju maltretirani od svojih vršnjaka tokom čitavog odrastanja", kaže narator na početku ovog filma. Ovaj kratki dokumentarac se bavi upravo tako tim surovim akcijama kroz koje mora da prođe svaki dečak da bi postao muškarac. Otud proizilazi i sva ta okrutnost međ' decom, znači zlostavljanje sitnih životinja, ubijanje mrava i ostalih insekata, tuče u školskim dvorištima, psihička maltretiranje, itd.

Postavlja se pitanje odakle to dolazi, zašto otac govori sinu da prestane da plače iako je još dete, zašto deca moraju da se plaše svojih očeva ? Roditelji ne shvataju da deca još kao vrlo mala postaju jako svesna dešavanja oko sebe, pa onda tako pričaju o nekim stvarima ili se svađaju u uverenju da dete to ne konta, a ja se sećam sebe, već sa tri godine sam bio skoro svega svestan, ali džaba kad roditelji to nisu mogli da izvale, jer oni vide samo nevino detence koje nema pojma ni o čemu.

A dete je ko sunđer, sve upija, a posebno tako mala deca. Sve što ulazi u sistem putem sluha, vida, dodira, biva pohranjeno, i čak iako se danas možda i ne sećamo većine tih najranijih "dogodovština" to i te kako utiče na to kakvi smo ljudi, kako se ponašamo i slično.

Negativnih akcija se uvek bolje sećamo nego pozitivnih, npr. moje prvo sećanje je tako iz vremena kad sam imao oko 3 godine, igrao sam se sa nekom decom i jedna devojčica, moja vršnjakinja, je dovatila parče cigle i otpevala ono "trif-traf-truf, elem-belem-buf" i tras mene u glavu ciglom. Bol je jako moćna stvar, tako da mi se to sećanje urezalo u koru mozga, dakle, čitava ta scena, kao kratki film, i od tad mrzim devojčice (buahaha).

I uopšte svuda gde je u igri bio izuzetan bol, strah i slični nadražaji, toga se pre sećamo nego nekog veselja, uostalom evo pođite od sebe, koja su vaša prva sećanja ? Takođe, roditelji vrlo često imaju onaj trip da ukoliko tiho govore o nekoj od tabu tema da dete koje se zaigralo to neće čuti, i naravno neka deca zaista neće čuti, jer nismo svi isti, ali ima i dece koja i te kako čuju, pa i shvataju o čemu se priča.

Tu uleće i priča o seksualnosti u igru, i to jako rano, ali baš baš rano, toliko rano da je to bre nenormalno. Npr. neki roditelji spavaju sa decom u istoj sobi, dete u krevecu, roditelji na bračnom krevetu, neki to praktikuju jer nemaju veći stan, a neki da bi bili bliži detetu kad se probudi noću u strahu i slično. I aj' sad, šta se dešava kada roditelji 'vode ljubav' misleći da detence spokojno spava i kako to utiču na dete ? Ja zaista pojma nemam, možda neko ko ovo čita zna ? A da ne pričamo o svađama, pa i otvorenom nasilju, neki to rade opušteno pred decom, a neki kao paze pa odu u drugu sobu, al' džaba kad dete sve upija. I zaista, retki su roditelji koji se ne svađaju pred decom, to je nažalost činjenica. Sve ovo i još mnogo toga je jako dobro prikazano u ovom filmu putem isečaka iz onih čuvenih edukativnih filmova 50-ih godina uz odličnog naratora. Skroz surovo, ali jebiga, takav je život. (21 min)


http://www.imdb.com/title/tt0313618/

"The Smell of Burning Ants" looks at the underbelly of what it calls "male socialization and boyhood cruelty." At one point the narrator says that boys "become boys, in large part, by not being girls. The ones who don't figure this out are the same ones who get beat up." One of the problems that the film is probing is the vacuum of clear social edification; boys get their identity through social cues which are mediated with large distortion. Men who are already fragmented find themselves inexplicably angry, unable to cope with a mechanized society that pigeonholes masculinity as automated and repetitive violence (verbal and physical). The anger gets loosed on the family, and the children internalize this as both being directed toward them and a pattern to mimic. Masculinity is a poisoned bloodline but is the only one transmitted. Boys must reject the creative anima in place of loyalty. If there is a social genealogy the film tracks then it is sired by brute strength and alienation. A lot of the footage is found footage, but it is cut and manipulated enough (optical printing, slowed framerate) that it feels like fiction rather than a documentary. It's a highly charged fiction though, given a haunting soundtrack and a narrative voice that lisps just enough to undercut the seriousness of the tone. It teeters between art and melodrama."

Download :
http://rapidshare.com/files/344655757/Burning.Ants.1994-SMz.part1.rar
http://rapidshare.com/files/344656290/Burning.Ants.1994-SMz.part2.rar
http://rapidshare.com/files/344648440/Burning.Ants.1994-SMz.part3.rar


Pass : www.surrealmoviez.info

0 comments:

Related Posts with Thumbnails