Sunday, February 7, 2010

Destroy All Rational Thought (1998)

Directed by:
Joe Ambrose
Frank Rynne
Terry Wilson

Neki jarani su odlučili da naprave izložbu pod nazivom Here To Go Show u Dublin's Temple Baru u Irskoj, sa namerom da izlože slike Williama S. Burroughsa i njegovog tada već pokojnog ortaka Briona Gysina. Pošto zbog starosti nije mogao i sam da se pojavi na izložbi Burroughs im šalje home video koji je snimio u svom domu u Kanzasu, a koji će biti pušten na samom otvaranju, i mnoge svetske face kontra-kulture se pojaviše to veče na izložbi. U tom videu Burroughs priča prvenstveno o Gysinu, koga je veoma poštovao, zatim o 'crnom novcu' i tamnoj strani života. Na izložbi je bilo svega, i muzike, i čitanja poezije, i tribina a sve vezano za Gysina i Burroughsa. Dokumentarac je ispresecan isečcima iz eksperimentalnih filmova u kojima je Burroughs igrao.

Inače, za ono malo naroda koji nije upućen, William S. Burroughs je bio kultni counter-culture pisac bitnik generacije 50-ih. Veći deo svog života proveo je navučen na opijate što je veoma dobro uticalo na njegovo pisanje. Široj javnosti je i te kako poznat po svom romanu Naked Lunch koji je napisao još davne 1959. godine, a koji i danas preživljavamo kolko je jak. Naravno ima tu još knjiga al' ja sam samo Lunch čitao. Pa eto prilike za poznavaoce Burroughsove literature da me upute šta još valja iskopati. Jbga, ja sam od tih pisaca čito intezivno samo Huberta Selbya i Hakslija, ako to uopšte može da se turi u istu košaru. No dobro, nikad nije kasno za takvu literaturu, zar ne ?

Zanimljivo je da još nije urađen niti jedan ozbiljan biografski dokumentarac o Burroughsovom liku i delu, doduše evo jednog koji mi liči da ide u tom pravcu, William S. Burroughs: A Man Within (2009), ali ga nažalost još nema na net-u, tako da mož' samo da maštamo. Pored toga ima jedan francuski William S. Burroughs (1999) ali nema engleskog titla tako da je barem za mene skroz useless, a tu je i Commissioner of Sewers (1991), ali to je više intervju sa dekicom na dopu. Tako da dok ne nađem kvalitetan biografski film gledamo ovaj rad. (48 min)


http://www.imdb.com/title/tt0248757/

"In Sept./Oct. 1992 a mini festival took place in the Temple Bar Area of Dublin. Called 'The Here To Go Show', it celebrated William Burroughs and Brion Gysin and was located at The Gallery of Photography, The Project Arts Centre, and a number of Private locations. Organised by English writer Terry Wilson, Irish rock singer Frank Rynne, and writer Joe Ambrose. The show was documented in guerilla fashion by the organisers the results of which have been distilled into 'Destroy all Rational Thought'."

Download :
http://rapidshare.com/files/292717528/Destroy.All.Rational.Thought.1988-SMz.part1.rar
http://rapidshare.com/files/292717514/Destroy.All.Rational.Thought.1988-SMz.part2.rar
http://rapidshare.com/files/292717390/Destroy.All.Rational.Thought.1988-SMz.part3.rar
http://rapidshare.com/files/292717396/Destroy.All.Rational.Thought.1988-SMz.part4.rar
http://rapidshare.com/files/292717394/Destroy.All.Rational.Thought.1988-SMz.part5.rar
http://rapidshare.com/files/292717669/Destroy.All.Rational.Thought.1988-SMz.part6.rar
http://rapidshare.com/files/292717868/Destroy.All.Rational.Thought.1988-SMz.part7.rar
http://rapidshare.com/files/292717568/Destroy.All.Rational.Thought.1988-SMz.part8.rar

2 comments:

MINOR/DOG\STAR said...

Hvala najlepše, Drugar! Massive kudos i za The Comissioner of Sewers, imam ga odavno, ali ga ovom prilikom preporučujem svima koji na ove redove nalete! Pozdrav,

M. M. M.

Mandarina said...

E nisam mogao da skinem ovo, a da ti ne bacim koment, HVALA na dobrim stvarima. Ako nisi bacio pogled na ovo http://www.ubu.com/film/burroughs.html overi, ima nekih eksp. video radova i dokumentaraca sa njim.

Related Posts with Thumbnails