Thursday, February 11, 2010

Burden of Dreams (1982)

Director:
Les Blank

Runtime: 95 min

Neverovatan dokumentarac. Les Blank prati Herzoga i ekipu na snimanju jednog od njegovih najluđih filmova Fitzcarraldo u Peruanskoj džungli. Odma' na početku šokovi, naime, izgradili su bazni kamp u džungli ali je to zasmetalo lokalnom stanovništvu pa ga jedno pleme opkoljava i spaljuje do temelja. Zatim, glavnu ulogu je trebao da igra Jason Robards, i dosta toga je snimljeno sa njim, ali je usput pazario dizenteriju i morao je da se vrati u civilizaciju na lečenje, tako da je snimanje moralo da bude obustavljeno dok se ne nadje novi glumac. Takođe i Mik Džeger je igrao u toj prvoj postavi, ali kad se Robards razboleo, i on je batalio svoju ulogu jer je morao da snima album, i nije mogao da čeka dok Herzog pronađe novog glumca. Druga opcija za glavnu ulogu je bio Kinski, i odma' mi pade na pamet pitanje zašto nije u startu zvao Kinskog, ali to verovatno zbog akcija koje su prikazane u dokumentarcu Mein liebster Feind - Klaus Kinski (1999).

Nevolja nevolju sustiže, u međuvremeni je počeo i nekakav rat između Perua i Ekvadora, a u džungli su indijanska plemena bila u zavadi, tako da su članovi tog jednog plemena koje je Herzog unajmio da glume u filmu bili napadani od suparnika. Uglavnom, sve se raspada, snimanje se pauzira i traje u nedogled jer je nivo vode opao, moral u ekipi takođe opada, Herzogova suluda zamisao da popne brod na vrh brda ispostavlja se kao nemoguća misija, Indijanci se svađaju međusobno, nisu navikli da žive u tako velikim zajednicama, dakle 1000 ludila i to u sred džungle.

Ovaj dokumentarac je možda najbolje prikazao kakav je Herzog zapravo fanatik, i dokle je spreman da ide da bi ostvario svoj san tačno onako kako ga je on zamislio bez ikakvih kompromisa, bez bilo kakvog povlačenja. I vaistinu, gde bi prosečan čovek sto puta odustao ovaj ludak nastavlja da grize i grabi i rukama i nogama, ne bi li na kraju ipak snimio film. Ovo je najbolji dokaz da umetnost i te kako zahteva fanatizam, a posebno kad su u pitanju ovako suludi poduhvati kao što je Fitzcarraldo. Ukoliko ste već gledali film uživaćete u ovom dokumentarcu, a ukoliko niste, ovo će vas definitivno nagnati da ga konačno pogledate.

IMDB

"A documentary on the chaotic production of Werner Herzog's epic 'Fitzcarraldo' , showing how the film managed to get made despite problems that would have floored a less obsessively driven director. Not only does he have major casting problems, losing both Jason Robards (health) and Mick Jagger (other commitments) halfway through shooting, but the crew gets caught up in a war between Peru and Ecuador, there are problems with the weather and the morale of cast and crew is falling rapidly..."



2 comments:

son of man said...

Burden of Dreams (1982) - new MU single link !

Anonymous said...

super je ovaj dokumentarac, sam sto nekak si mislim da nakon Fitzcarralda, Herzog si je dao za misiju bit -environementalist- jer brate tu je posjekao citavu sumu da bi snimio onu slavnu scenu. Les bBank je tu puno senzibilniji em prema prirodi em prema lokalcima. bome mi se Herzog tu bio malo zamjerio, ponasao se ko pravi kolonijalist u Lat.am. em pustat europsku klasicnu glazbu usred prasume, ko da ne cuje sto mu se tamo nudi. Usprkos svemu ovome, film mu je sjajan, samo sto dosta ideoloski problematican.

Related Posts with Thumbnails